Personaalmeditsiini uudiskiri

Back

29. SEPTEMBER 2020

Ilmunud on esimene personaalmeditsiini uudiskiri

Meil on hea meel tuua teieni esimene personaalmeditsiini uudiskiri, millega soovime anda tervishoiutöötajatele võimaluse hoida end valdkonna uudiste ja arengutega kursis.

Diagnoosi ja ravi määramisel läheneb tervishoiutöötaja patsiendile alati personaalselt ning personaalmeditsiin annab arstile selleks uued vahendid. Personaalmeditsiin tähendab, et igale inimesele leitakse temale sobivaim ennetus- või raviplaan, võttes arvesse võimalikult palju teavet, mida saab uute tehnoloogiate abil koguda ja analüüsida. Selleks kaasatakse näiteks laialdasemalt inimese genoomis või metaboloomis olevate eripärade, aga ka tema käitumise ja keskkonna andmeid. Sageli on personaalmeditsiini lahenduste eesmärk suunata pilk ravilt ennetusele.

Uudiskirjas toome näiteid personaalmeditsiini parimatest praktikatest, jagame põnevamate ja olulisemate teadusartiklite refereeringuid koos ekspertide arvamustega ning anname ülevaate valdkonna arengust Eestis. Sisu loome koostöös ERF-TAT „Personaalmeditsiini rakendamine Eestis“ projekti partnerite Sotsiaalministeeriumi, Tartu Ülikooli (sh genoomika ja arvutiteaduse instituudiga), Eesti Haigekassa, Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse, Tartu Ülikooli juhitud kliiniliste juhtprojektide (RITA) meeskonna ja teiste valdkonna ekspertidega. Teadusartiklite refereeringud on uudiskirjale koostanud teadusajakirjanik Marju Himma.

Avanumbris toome teieni ülevaate personaalmeditsiini arengust Eestis ning geeniandmete uuenduslikest kasutusvõimalustest rinnavähi ja südame-veresoonkonnahaiguste korral.

Soovime, et uudiskirja sisu oleks lugejate nägu. Oleme väga tänulikud, kui jagate meiega enda arvamust ja ootusi. Palume selleks leida mõni minut, et täita küsimustik.

Kui personaalmeditsiini uudiskiri teile meeldis ja soovite seda saada oma postkasti ka edaspidi, saate uudiskirja endale tellida siit!


Helen Lepa, Tervise Arengu Instituut, personaalmeditsiini projekti juht 

 Helen Lepa.