Statistika

Back

01. AUGUST 2019

Imikute rinnapiimaga toitmine, 2018

Eesti lastest oli esimesel kolmel elukuul täielikul rinnapiimatoidul 65 ja kuue kuu vanuselt 24 protsenti lastest, selgub Tervise Arengu Instituudi (TAI) täna avaldatud statistikast 2018. aasta kohta.
Võrreldes aasta varasemaga oli 2018. aastal rinnapiima saanud laste osatähtsus kuni üheaastaste laste hulgas sarnane – täielikul rinnapiima toidul olnud laste osa suurenes 3. elukuul ühe protsendipunkti võrra ja 6. elukuul poole protsendipunkti võrra.
Osalisel ja/või täielikult rinnapiima saanud laste osatähtsus suurenes kahe protsendipunkti ulatuses nii 6 kui 12 kuu vanuses, moodustades osatähtsuse vastavalt 72 ja 34 protsenti kuni aastastest lastest. Võrreldes 2013. aastaga on vähenenud täielikul rinnapiima toidul olnud laste osatähtsus 6. elukuul 18 protsendipunkti ja 9 protsendipunkti võrra on suurenenud osaliselt rinnapiima saanute osatähtsus 12 kuu vanuselt.
Maailma Terviseorganisatsiooni ja Eesti lastearstide toitumissoovitus on toita last täielikult rinnapiimaga kuni pooleaastaseks saamiseni ja seejärel jätkata rinnaga toitmist osaliselt vähemal 1. eluaastani koos täiendava toiduga. Rinnapiim sisaldab kõiki vastsündinu ja imiku tervislikuks arenguks vajalikke toitaineid. Lisaks rinnaga toitmine rahustab last ja soodustab emal kiiremat sünnitusjärgset taastumist.
Täielikult rinnapiima saaja on laps, keda toidetakse üksnes rinnapiimaga. Vajadusel võib saada lisaks vitamiine ja ravimeid, kuid mitte teed, vett, mahla, piimasegu või midagi muud.

WABA

Augustikuu esimesed seitse päeva on ülemaailmselt kuulutatud rinnaga toitmise nädalaks. Tänavu on rinnaga toitmise nädal „Empower Parents, Enable Breastfeeding” suunatud eelkõige vanemate teadlikkuse suurendamiseks imetamise kasulikkuse osas. Tähelepanu pööratakse ema toetamisele teiste osapoolte, sh lapse isa, perekonna, töökoha ja kogukonna poolt, et võimaldada ja edendada rinnaga toitmist.

 

Imikute rinnapiimaga toitmise statistika on avaldatud Tervise Arengu Instituudi tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasis (tabelid SR90 ja SR91). Lisaks avaldati ka 2018. aasta imikute rinnapiimaga toitmise statistika kvaliteediraport.

rinnapiim2018

 (Interaktiivset graafikut näeb pildile klikkides.)