Statistika

Back

13. SEPTEMBER 2018

Psüühika- ja käitumishäireid diagnoositi rohkem kui aasta varem

2017. aastal diagnoositi psühhiaatri vastuvõttudel psüühika- ja käitumishäireid 2% rohkem kui eelnenud aastal, selgub Tervise Arengu Instituudi tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasis täna avaldatud andmetest.

Psühhiaatriateenuse osutajatelt kogutud andmete põhjal pöördus 2017. aastal esmakordselt või korduvalt psühhiaatri ambulatoorsele konsultatsioonile 101 720 inimest. Täiskasvanud ja noorukieas patsientide hulgas oli meestest veerandi võrra rohkem naisi. Lastest oli psühhiaatri konsultatsioonil 2 korda rohkem poisse kui tüdrukuid.

Psühhiaatrid diagnoosisid psüühika- või käitumishäire 93 056 juhul, sealhulgas esmakordselt 27 050 korral, mida oli 5% rohkem kui 2016. aastal. Psühhiaatria haiglaravile suunatute arv on viimastel aastatel vähenenud ja neid oli protsendi võrra vähem kui aasta varem. Haiglaravi pikkus ei ole eelnenud aastatega võrreldes muutunud ja see oli keskmiselt 18 päeva.

Psüühika- ja käitumishäiretest on sagedasemad neurootilised ja stressiga seotud häired ning meeleoluhäired, mida diagnoositi 2017. aastal vastavalt 25% ja 21% juhtudest. Uutest haigusjuhtudest oli kolmandikul diagnoosiks neurootilised ja stressiga seotud häired, sealhulgas ligi 6 juhtu 1000 mehe ja 8 juhtu 1000 naise kohta. Naistel oli sageduselt teiseks uute diagnooside rühmaks meeleoluhäired – ligi 6 juhtu 1000 naise kohta. Meestel on teiseks enam levinud diagnoosiks psühhoaktiivsete ainete (alkohol, narkootikumid) tarvitamisest tingitud psüühika- ja käitumishäired, mida esines viiendikul psühhiaatri vastuvõtul käinud meestest. Sellise diagnoosiga mehi oli ligi 4 korda rohkem kui naisi ja uutest haigusjuhtudest registreeriti enam kui 4 juhtu iga 1000 mehe kohta. Psühhoaktiivsete ainete tarvitamisest tingitud psüühikahäiretest registreeriti 69% alkoholi ja 15% opioidide kasutamise tõttu.

2017. aastal psühhiaatri ambulatoorsel konsultatsioonil ja psühhiaatria haiglaravil viibinud patsientide psüühika- ja käitumishäirete diagnoosipõhise statistikaga saab tutvuda Tervise Arengu Instituudi tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasis.