Uudised

Back

Uudis

20. NOVEMBER 2019

Arutelurikas alkoholikonverents keskendub vabadusele ja vastutusele

Täna toimub Tervise Arengu Instituudi (TAI) korraldatud alkoholikonverents „Vabadus on vastutus“, kus antakse ülevaade alkoholi tarbimise trendidest nii täiskasvanute kui noorte seas. Esmakordselt esitletakse kauplustes läbi viidud alkoholi nähtavuse uuringu tulemusi – kas ja mil määral on alkoholipaigutus kauplustes muutunud, et tarbija ei peaks sellega tingimata kokku puutuma.

„Oleme tänavuse konverentsi ühendanud sõnapaariga „vabadus ja vastutus“, mõlemad mõisted on alkoholitarvitamisega tihedalt seotud. Eestlased hindavad kõrgelt isikuvabadusi, mis teeb aga ühiste väärtuste eest seismise nii mõnelgi juhul keeruliseks. Meil on konsensuslik arusaam, et alkohol põhjustab kahjusid, kuid ometi püsib visalt ühiskondlik jonn, mis tõrgub leppimast piirangutega, mis võiksid seda olukorda muuta. Ühelt poolt soovitakse valida ise oma elustiil ja tarbimisõigus, teisalt ootame, et teiste valitud elustiil meile ebamugavusi ja kannatusi ei põhjustaks. Siin kohtuvadki vabadus ja vastutus,“ kommenteeris TAI direktor Annika Veimer.

Eestis on aktiivselt alkoholipoliitikat ellu viidud eesmärgiga vähendada alkoholi kogutarbimist, sellest tekkivat tervisekahju ning koormust maksumaksjaile. Viimase kümne aasta jooksul on alkoholi kogutarbimine vähenenud ligi 4,7 liitrit täiskasvanud elaniku kohta.

Tänavune konverents pakub vestlusringe ja arutelusid alkoholiga seotud hoiakutest, väärtustest ja normidest. Otsitakse vastust küsimusele, kas langus liitrites peegeldub ka ühiskonnas muutunud hoiakutes ja normides ning millised on peamised põhjused, huvide konfliktid ja eetilised dilemmad, mis takistavad saavutada kiiremaid muutusi. Käsitletakse ka elukeskkonna ja tarbijakäitumise seoseid ning räägitakse meedia rollist alkoholiga seotud sõnumite edastamisel.

Konverentsile tulevad mõtteid vahetama: Tarmo Jüristo (mõttekoda Praxis) ja Riina Raudne (Terve Eesti SA), Margit Keller (Tartu Ülikool) ja Heidi Reinson (Kantar Emor), Maria Murumaa-Mengel (Tartu Ülikool), Helen Noormets (Tervise Arengu Instituut), Holger Roonemaa (Postimees), Ilona Leib (PR Partner) ja Mihkel Kübar (Intsikurmu Festivali peakorraldaja).