Uudised

Back

Uudis

02. NOVEMBER 2017

TAI allkirjastas hea teadustava kokkuleppe

Tervise Arengu Instituudi (TAI) teadusdirektor Toomas Veidebaum allkirjastas eile, 1 novembril TAI liitumise hea teadustava kokkuleppega. Leppega liitunud teadusasutused kinnitavad, et järgivad ja austavad teaduse alusväärtusi ja tegevuspõhimõtteid.

Toomas Veidebaumi sõnul tõstab sellise Eesti teadusasutusi ühendava kokkuleppe sõlmimine Eesti teaduse tõsiseltvõetavust. „Teadlastel on oma eetika – alates sellest, kuidas uurimismaterjali kogutakse ja lõpetades sellega, kuidas viidata ja publitseerida. TAI-s oleme neid põhimõtteid ka ilma leppeta alati järginud, kuid on hea, kui need on nüüd esmakordselt ka üle-eestilise hea tavana kirjas – nii ühtlustub Eestis tehtava teaduse tase,“ ütles Veidebaum.

Tervise Arengu Instituut on teadus- ja arendusasutus, mis teeb teadustööd eeskätt epidemoloogia, onkoloogia, meditsiinilise viroloogia ning nakkushaiguste, narkomaania ja riskikäitumise valdkondades. Eelmisel aastal avaldasid TAI töötajad kokku 43 teadusartiklit, lisaks avaldati 29 projekti, teadustöö või analüüsi raportit. Tänavu suvel läbis TAI evalveerimise ehk teadus- ja arendustegevuse taseme rahvusvahelise hindamise ja sai kõrge hinnangu. TAI jätkusuutlikkust ning teadustöö mõju, potentsiaali ja olulisust ühiskonnas hinnati väga heaks ning baasi doktoriõppeks tugevaks. Järgmine korraline evalveerimine viiakse läbi aastal 2024.

Ülevaate TAI teadustööst saab TAI kodulehelt.

Hea teadustava kokkulepe sõlmiti Eestis esmakordselt, sellega liitusid Eesti Teadusagentuur ja Eesti teadusasutused. Hea teadustava terviktekstiga saab tutvuda siin.