Uudised

Back

Uudis

01. NOVEMBER 2017

TAI alkoholikonverents võtab fookusesse noored

Täna Radisson Blu Hotel Olümpias toimuval Tervise Arengu Instituudi (TAI) alkoholikonverentsil „Noortele suunatud ennetus – mida teha ja mida mitte“ keskenduvad kohalikud ja rahvusvahelised eksperdid noorte alkoholitarbimisele ja selle ennetamisele. Sõna saavad ka noored ise.

TAI direktori Annika Veimeri sõnul on nii täiskasvanute kui ka noorte alkoholitarbimine küll vähenemas, ent siiski on uuringute andmetel elu jooksul 87 protsenti  8-9. klassis õppivatest noortest alkoholitarvitanud . Iga seitsmes õpilane on purjus olnud 13aastaselt või nooremalt.

„Seda on oluliselt enam kui teistes Euroopa riikides, eriti kui vaadata ühel joomiskorral tarvitatud alkoholi kogust ja purjus olemise sagedust,“ ütles Veimer. „Tarbimise vähenemise trend näitab, et riik on alkoholipoliitikas teinud head tööd ja õigeid otsuseid. Kuid senisest veelgi enam tuleb panustada varajasse sekkumisse ja pikaajalistesse ennetusprogrammidesse, mis kaasavad nii lapsevanemaid ja õpetajaid kui ka lapsi endid.“

Konverentsi peaesineja on dr Hanie Edalati Montreali Ülikoolist, kes uurib lapsepõlve kogemuste mõju aju ja isiksuse arengule ning uimastitarvitamisele ja riskikäitumisele noorukieas. Dr Edalati uurimustöö tulemuste põhjal toimivad noortele mõeldud ennetusprogrammid Kanadas, Suurbritannias, Hollandis ja mitmetes teistes riikides.

Eesti Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing tutvustab värsket alkoholi aastaraamatut – kui palju eestimaalased alkoholi tarvitavad ja millised on elanike hinnangud riigi alkoholipoliitikale.

Esimest korda avaldab TAI ka mitmete alkoholi testostlemiste tulemused ning TAI tellimusel Kantar Emori poolt läbi viidud uuringu alkoholireklaamide märkamisest 4-17aastaste noorte sihtrühmas.

Samuti antakse konverentsil ülevaade noorte riskikäitumise profiilist erinevate TAI uuringute andmete põhjal, tutvustatakse juba toimivaid ennetusprogramme ning arutletakse, kas alkohol on täiskasvanuks saamise verstapost.

Ettekandeid ja ekspertide seisukohti kommenteerivad laval ka noored ise. Lavale astuvad Gustav Adolfi Gümnaasiumi õpilane ja populaarne YouTuber Victoria Villig, Tallinna Prantsuse Lütseumi õpilane ja IT-huviline Sander Tammer ning Tallinna Mustamäe Gümnaasiumi õpilane ja Eesti Õpilasesinduste Liidu kommunikatsioonijuht Joosep Kään.

Päeva juhib Anu Välba.

Konverentsi saab jälgida Postimehe veebi otseülekandest

Konverentsi päevakava 

Konverentsi toimumist rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi programmi "Kainem ja tervem Eesti" raames.