Uudised

Back

Uudis

01. SEPTEMBER 2017

Uue Maailma tänavafestivalil saab teha HIV kiirtesti

2. septembril on Tervise Arengu Instituut ja Eesti Patsientide Liit väljas Uue Maailma tänavafestivalil, kus kell 13 – 16 saab teha tasuta HIV kiirtesti. Patisentide liidu telk asub Koidu 67 maja ees.

Eesti on üks kõrgema HIV levikuga riike Euroopa Liidus ja kui nakkus jääb diagnoosimata, siis on haigus hilises faasis raskem ja ravikulud kordades suuremad. Kui aga nakkus avastada kiiresti ja inimene saab ravimitega haiguse kohe kontrolli alla, siis elab ta tervete inimestega samaväärset elu ja ei kanna haigust edasi ka intiimsuhetes.

“HIV juhtude hulk on jätkuvalt tõusuteel: kaheksa kuuga diagnoositi Eestis HIV 151 inimesel, mis on aastases võrdluses ligi veerandi võrra enam,” sõnas Eesti Patsientide Liidu tegevjuht Kadri Tammepuu. “HIV levib järjest enam sugulisel teel ja see pole ammu ainult süstivate narkomaanide haigus. Tark testib ja hoolib oma lähedaste tervisest, seetõttu oleme koostöös TAI-ga leidnud võimaluse HIV testimist populaarsel kogukonna päeval ka läbi viia.”

„HIV ei pruugi pikka aega nähtavaid haigusnähte tekitada. Inimese välimuse põhjal ei ole võimalik viiruse olemasolu hinnata ja ka inimene ise ei pruugi olla oma nakatumisest teadlik. Ainus viis kindel olla on teha HIV test,“ ütles TAI tervise edendamise osakonna juhataja Tiia Pertel.

Tänavu 1. augusti seisuga on Eestis uusi HIV nakatunuid registreeritud 151 isikut, mis on ligi 25 protsendi võrra enam kui eelmise aasta seitsme esimese kuu jooksul (121 nakatanut).  Seejuures on ligi pooled nakatanutest ehk 73 inimest registreeritud Tallinnas ja Harjumaal, 55 uut HIV nakatunut registreeriti Ida-Virumaal.

Lisaks Tallinnale, Harjumaale ja Ida-Virumaale on tänavu esimese seitsme kuuga registreeritud 9 HIV-nakatunut Tartumaal, 6 Pärnumaal, 3 Saaremaal, 2 Võrumaal. Läänemaal, Lääne-Virumaal ja Viljandimaal registreeriti 1 HIV-nakatunu. Nakatunutest 100 olid mehed ja 51 naised. Kõige enam (90 inimest ehk 60%) oli nakatunuid vanuses 25–39.

Käesoleva aasta algusest on HIV testi võimalik teha piiramatu arv kordi ja tasuta perearsti juures. Lisaks  HIV nõustamise ja testimiskabinettides, seksuaaltervise- ja meestekliinikutes, naistearstide ja muude eriarstide juures. Nüüdsest on HIV-kiirtesti võimalus teha ka kodus, apteegis müüdav test annab 99,7% täpse tulemuse 15 minutiga. Positiivse vastuse korral tuleb pöörduda oma perearsti poole või HIV nõustamiskabinetti.

Vaata lisainfot veebilehelt www.hiv.ee