Uudised

Back

Uudis

23. NOVEMBER 2016

Alkoholikonverentsi fookuses on alkoholitarvitamise vähendamisega seotud piirid ja piirangud

Täna, 23. novembril toimub Tallinnas Swissotelis Tervise Arengu Instituudi iga-aastane alkoholikonverents, mis sel korral keskendub alkoholi kättesaadavuse teemale.

Konverentsil tutvustatakse testostlemiste tulemusi, mis näitavad, et alkoholi müümisel on Eestis toimunud suur nihe - üha rohkem küsitakse ostjatelt dokumenti ning keeldutakse joobes isikutele alkoholi müümast. Kui kaks aastat tagasi küsiti dokumenti 26 protsendil ostudest, siis 2016. aasta suvel tehtud testostlemiste käigus küsiti ostleja dokumente juba 45 protsendil ostudest. Kõige enam küsitakse dokumenti suurtes poodides - 65 protsendil ostudest. Kõige vähem aga tanklates - 46 protsendil ostudest ja väikestes poodides - 41 protsendil ostudest.

"Teenindajate roll alkoholi kättesaadavuse piiramisel on unikaalne, kuna nad saavad alkoholi tarbimisest tulenevate kahjude vähendamisele palju kaasa aidata - küsides alkoholi ostjalt dokumenti ning keeldudes joobes isikule alkoholi müümast," ütles Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist Triin Sokk. "Poed on teinud palju tööd teenindajate teadlikkuse tõstmisel ja hea meel on näha, et müüjate teadlikkus ja oskused on paranenud. Müüjad oskavad paremini küsida ostjatelt dokumente ja lahendada alkoholi müümise käigus esilekerkivaid konflikti olukordi." 

Konverentsi esimeses pooles räägivad Dmitri Jegorov Rahandusministeeriumist alkoholipoliitika senistest suundumustest ja tulevikuväljavaadetest ja Kaido Saarniit Põhja Prefektuurist politsei koostööst baaripidajatega. Konverentsi paneeldiskussioonis arutavad Coopi, Maxima, Rimi ja Selveri esindajad, milline on alkoholimüügi argipäev poodides.

Alkoholitarvitamisest teevad ülevaated Marje Josing Eesti Konjunktuuriinstituudist ning Tervise Arengu Instituudi spetsialist Maris Salekešin. Kärt Pärtel Tervise Arengu Instituudist räägib alkoholikahjudest Eesti ühiskonnas.

Konverentsi lõpuosas räägivad Aimar Ventsel Tartu Ülikoolist alkoholi seotusest sotsiaalsete ja kultuuriliste rituaalidega ning kirjanduskriitik Mihkel Kunnus kultuurist kui keeldude süsteemist.

Konverents algab kell 10 Swissotellis. Konverentsi avab tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

Päevakava leiab Terviseinfo veebilehel: http://terviseinfo.ee/et/sundmused/event/1765-alkoholikonverents-2016-piirid-ja-piirangud.

Konverentsi saab jälgida Postimehe ülekandest: http://tarbija24.postimees.ee/3920273/otseuelekanne-alkoholikonverentsilt-piirid-ja-piirangud

Konverentsi toimumist rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi toetuse andmise tingimuste "Kainem ja tervem Eesti" raames.

Lisainfo: Tarmo Seliste, Tervise Arengu Instituudi tervishoiusuuna kommunikatsioonijuht, 5565 4193, tarmo.seliste@tai.ee