Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

Puu- ja köögiviljade kasulikkuse kampaania

Eesti koolides algas esmaspäeval, 25. aprillil kampaania, mille käigus teavitatakse koolinoori puu- ja köögiviljade kasulikkust tervisele. Kampaania viib läbi Sotsiaalministeerium koostöös Tervise Arengu Instituudiga.

“Loodame kampaania abiga tõsta tervisliku toitumise osakaalu eestlaste söögilaual,” ütles Tervise Arengu Instituudi toitumisspetsialist Reet Sink. Singi sõnul peaks inimene sööma puu- ja köögivilju vähemalt viis portsjonit päevas. Üks portsjon on 80 grammi ehk ligikaudu üks õun. Eestlane sõi 2002. aastal tehtud uuringu tulemustel puu- ja köögivilju keskmiselt 1,3 portsjonit päevas. Selle tulemusega on Eesti 35 riiki võrdlevas rahvusvahelises uuringus väga madalal kohal, sealhulgas näiteks 15-aastaste vanuserühmas viimane.
“Eriti olulised on puu- ja köögiviljad meile kevadisel vitamiinivaesel perioodil, kus kimbutab kevadväsimus ja on parajasti algamas arvestuste ja eksamite periood,” ütles Sink. Vitamiinivaene periood kestab eestlastele veebruarist suve alguseni, tipnedes aprillis.
Tasakaalustamata toitumisest on põhjustatud üks kolmandik südame- ja veresoonkonna haigustest. Eesti on südamehaigustesse suremuselt juhtpositsioonil nii Euroopas kui kogu maailmas. Teaduslike uuringute kohaselt on puu- ja köögivilja söömisharjumuste ja südamehaiguste sageduse vahel tihe seos. “Süües puu- ja köögivilju viis portsjonit päevas väheneb krooniliste haiguste risk ligemale 20 protsenti,” tõdes Sink.
Kampaania käigus jagatakse koolilastele erinevate puu- ja köögiviljade kasulikkust tutvustavaid lõbusaid kleepse ning informatsioon pannakse plakatitena ülesse nii koolidesse kui kaubanduskeskustesse. 100-s suuremas koolis üle Eesti toimuvad järgneva kuu jooksul ka tutvustavad loengud.
Tervislikku toitumist aitab koolides propageerida tuntud korvpallur Rauno Pehka, kelle arvates on puu- ja köögiviljade söömisel olnud väga oluline roll tema sportlase karjäärile. "Soovitan lastel vahetunnis kartulikrõpsude asemel puuvilju näksida,” ütleb Pehka.


Täiendav informatsioon:
Reet Sink
Toitumisspetsialist
E-post: reet.sink@mail.ee