Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

Märka inimest mitte haigust

Stigma on soovimatu või diskrediteeriv tunnus, mis omistatakse inimisele, alandades selle kaudu inimese staatust ühiskonna silmis. Stigmatiseerimine võib põhjustada eelarvamuslikke mõtteid, käitumist ja/või tegevusi nii valitsuste, kogukondade, tööandajate, tervishoiutöötajate, kolleegide kui ka sõprade ja pereliikmete poolt.
HIV ja AIDS-iga seotud stigma ja diskrimineerimine takistavad võitlemist nakkuse levikuga. Stigmatiseerimine võib ebasoodsalt mõjuda ennastsäästvale käitumisele (kondoomide kasutamine, HIV-testimine). Samuti võib see olla põhjuseks, miks inimesed ei avalikusta oma HIV-positiivsust ning ei pöördu õigeaegselt ravile. HIV ja AIDS-iga seotud stigma ja diskrimineerimise vähendamine on tähtis osa meie võitluses epideemiaga. See ülesanne ei ole kergete killast, kuna negatiivne avalik suhtumine HIV-nakkusesse domineerib ka kõige tõsisemalt kannatada saanud kogukondades, kus epideemia algas aastaid tagasi.

Tervise Arengu Instituudi kampaania pöörabki tähelepanu nendele probleemidele ning kutsub olema inimlikum ja nägema pigem inimest, mitte haigust. Haigus ei küsi, kes sa oled ja seepärast võiksidki ümbritsevad inimesed olla mõistvamad ja inimlikumad.
Kolme kampaania nädala jooksul on võimalik Kanal2 ja BPK näha vastava teemalist teleklippi ning üle Eesti on üleval outdoor reklaamid.
Reklaam
Teleklipp
-------------------------------------------
Liina Laastik
Tervise Arengu Instituut
Infojuht
tel: 6 593 998
e-mail: liina.laastik@tai.ee