Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

Kampaania kutsub inimesi üles end HI-viiruse suhtes testima

Paljud inimesed ei taha HIV-testi teha või selle tulemust teada saada, sest nad kas arvavad, et see probleem neid üldse ei puuduta, või siis kardavad, et võivad olla nakatunud. Tervise Arengu Instituudi HIV ja AIDSi eksperdi Kristi Rüütli sõnul inimesed sageli pelgavad, et äkki nad on HIV-positiivsed ja lükkavad sellepärast testi tegemist edasi. "Samas on väga oluline, et inimesed hooliksid iseenda ja oma lähedaste tervise eest ning selleks oleks vaja ennast ka aega-ajalt testida," lisas Rüütel.

Testimiskampaania on suunatud kõigile Eesti täiskasvanud elanikele. Kampaania läbiviimiseks kasutatakse otsepostitust, kus vastavalt postkastide omanikele postitatakse ümbrikus eesti- või venekeelne testimise vajalikkust selgitav voldik ning kaaskiri Tervise Arengu Instituudi pöördumisega. Kirjad on anonüümsed, samuti ei ole saaja nime märgitud ümbrikul.

Tänase seisuga on Eestis diagnoositud HI-viirus enam kui 5600 inimesel, ekspertide sõnul võib nakatunute tegelik hulk olla aga kuni kaks korda suurem. Nõustamiskabinettides on tänavu aasta esimese kümne kuuga tehtud 4264 HIV testi, millest positiivseks on osutunud 196. Nõustamiskabinettides tehtavad HIV-nakkuse uuringud moodustavad keskmiselt 4-7 % aasta jooksul tehtud kõikidest HIV-uuringutest, kuid samas uutest HIV-nakkuse juhtudest avastatakse kabinettides 30-35 protsenti. HIV-testi on võimalik teha ka Noorte nõustamiskabinettides, samuti perearstide ja eriarstide juures.