Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

Tänavune südamepäev pöörab tähelepanu elustiilile

28. septembril tähistatakse maailmas südamepäeva, mille tänavune teema „Kas sa oled oma ohust teadlik?“ kutsub inimesi mõtlema oma elustiili peale. Toitudes tervislikult, olles füüsiliselt aktiivne ning mittesuitsetaja, on võimalik ennetada südame- veresoonkonnahaigusi ning elada täisväärtuslikku elu.

Südame- ja veresoonkonna haiguste peamisteks riskiteguriteks on kõrgenenud vererõhk, suitsetamine, vähene kehaline aktiivsus, alkoholi, soola ja küllastunud rasvade liigtarbimine, vähene puu- ja köögiviljade tarbimine ning ülekaalulisus ja stress.

Aastas sureb Eestis südame- veresoonkonnahaigustesse 10 000-12 000 inimest ning maailmas kokku ligikaudu 17,5 miljonit. Viimase kümne aasta jooksul on Eestis südame-veresoonkonnahaigustesse suremine vähenenud, jäädes siiski
peamiseks surma põhjuseks nii meeste kui naiste seas. Statistikaameti 2008. aasta andmetel põhjustavad vereringeelundite haigused Eestis 52% kõigist surmadest, selle näitajaga paigutub Eestis Euroopa riikide hulgas keskmike hulka. Eesti probleemiks on eelkõige varane (alla 65-aastate inimeste) suremus südame-veresoonkonna haigustesse: 2007. aastal registreeriti 100 000 elaniku kohta 198 meeste ja 61 naiste sellist surmajuhtu.

Juhtnööre oma südame tervena hoidmiseks leiab aadressilt www.terviseinfo.ee. Eesti Südameliidu (koostöös Maailma Südameföderatsiooni, sotsiaalministeeriumi, AS Leiburi ja Danonega) ja TAI poolt trükitud südame tervishoiu voldikud jagati maakondlikele terviseedendajatele.

Eesti Tervishoiu Muuseum kuulutas oktoobri südamekuuks, korraldades selle raames erinevaid üritusi ja näitusi. Täpsema info leiab muuseumi kodulehelt http://www.tervishoiumuuseum.ee.

Maailma südamepäeva tähistatakse 2000. aastast alates. Elanikkonna terviseteadlikkuse tõstmiseks korraldatakse erinevaid üritusi üle maailma enam kui 100 riigis (www.worldheartday.com).

Aet Truu
TAI avalike suhete nõunik
tel. 6 593906
51 08854
aet.truu@tai.ee