Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

Tervise Arengu Instituut (TAI) kutsub inimesi tervislikult toituma

1.oktoobrist kuni 9. novembrini korraldab Tervise Arengu Instituut (TAI) toitumiskampaania, et jagada soovitusi tasakaalustatud toitumiseks. Kampaania sihtrühmaks on kõik need, kes katavad pere igapäevase toidulaua.

Sageli ei teadvustata, et tervis sõltub suures osas sellest, mida me sööme. Üldiselt teatakse, et iga päev tuleks süüa puu- ja köögivilju, hoiduda liigrasvastest toitudest ning pidada magusaga piiri.
Inimese toitumisharjumused kujunevad lapsepõlves ning mõjutavad tervist kogu hilisema elu jooksul. Nii on esmatähtis, et laste kodune toidulaud oleks võimalikult tervislik ja tasakaalustatud. Laste ülekaalulisus on üha kasvav probleem kogu maailmas, siin mängib suurt rolli karastusjookide, kiirtoidu ja valmistoitude jõuline pealetung. 2005/2006. õppeaastal korraldatud 11-,
13- ja 15-aastaste laste rahvusvaheline tervisekäitumise uuring tõi Eesti kohta ilmsiks, et võrreldes 2001/2002 õppeaasta uuringuga suurenes 13-aastaste ülekaaluliste poiste osakaal 3,9% ja sama vanade ülekaaluliste tüdrukute osakaal 2,6% võrra: 2006. aastal oli Eestis 13-aastaste laste seas ülekaalulisi tüdrukuid 7% ja poisse 14%. Võrdluseks võib tuua Malta ja USA, kus normkaalu ületab juba ligi kolmandik õpilastest.
Ka täiskasvanud tarvitavad üha enam poekettide kulinaariatooteid, mis sageli on liiga rasvased ja soolased.

TAI toitumiskampaania eesmärk on muuta nii laste kui täiskasvanute toidulauda teadlike valikute abil tervislikumaks. Kampaania toimub eesti ja vene keeles erinevates toidupoekettides üle Eesti - kaasatud on Rimi, Säästumarketi, Selveri, Maksimarketi ja Maxima kettide poed. Tervisliku toitumise nõuandeid jagab eesti- ja venekeelne www.toitumine.ee, kust leiab näiteks enamlevinud toitumismüüdid, samuti peatüki soovitustega, mida poes toiduaineid korvi valides silmas pidada.

Kampaaniat rahastatakse TAI südame-veresoonkonnahaiguste strateegia eelarvest.

Lisainfo: Tagli Pitsi, TAI ekspert, 518 5960, tagli.pitsi@tai.ee 

Aet Truu
TAI avalike suhete nõunik
tel. 6 593906;
51 08854
aet.truu@tai.ee