Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

1. detsember on AIDSI vastu võitlemise päev

Täna tähistatakse maailmas ülemaailmset AIDSi vastu võitlemise päeva. Eesti eri paigus süüdatakse küünlad, toimuvad erinevad teavitusüritused ning
õhtune heategevuslik kontsert Jaani kirikus Tallinnas.

Kell 16 süütavad TAI töötajad ja HIV-positiivsete võrgustiku liikmed Tallinnas Tammsaare pargis küünlad, millest moodustub punane lint- sallivuse ja hoolivuse sümbol.

Küünlad süüdatakse ka kell 12 Merimetsa haigla juures ning kell 17 Narvas, Jõhvis, Maardus ja Tartus.

Traditsiooniline kirikukontsert ülemaailmse AIDSi vastu võitlemise päeva tähistamiseks kannab nime „Oska elada“ ning algab kell 19.00 Jaani kirikus. ETV vahendusel on seda võimalik näha ka samal päeval kell 22.25. Tasuta kontserdil astuvad üles Tanel Padar, XXI Sajandi Orkester, Kaire Vilgats, Jana Kask ja paljud teised. Rohkem infot kontserdi kohta leiab veebileheküljelt www.hiv.ee

Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul elas 2007. aasta lõpus maailmas 33,2 miljonit HI-viirusega nakatunud inimest. 2007. aastal nakatus maailmas hinnanguliselt 2,5 miljonit inimest ning 2,1 miljonit inimest suri AIDSi, nende seas 330 000 last. Kaks kolmandikku HIV-nakatunutest elab Aafrika lõunaosa riikides. Euroopa Liidu riikide seas on Eesti uute HIV-nakkusjuhtude poolest esikohal. Kui vaadata Euroopat laiemalt, siis kõige kõrgem HIV-levimus täiskasvanud elanikkonna seas on Ukrainas (2005. aastal 1,46%), kus see on kõrgem ka Kesk-Aasia riikidega võrreldes.
Eestis on aastate jooksul ametlikult registreeritud 6860 HIV-nakkuse juhtu, kuid hinnanguliselt on HI- viirusesse nakatunud inimesi kuni kaks korda rohkem. 2006. aasta andmetel oli Eestis HIV-levimus täiskasvanud elanikkonna seas hinnanguliselt 1,3%.