Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

Südamepäev toob kokku Põhja- ja Baltimaade toitumiseksperdid

Sel pühapäeval tähistatakse maailma südamepäeva, mille tänavune tunnuslause on „Work with heart“ (Tööta südamega). Tervise Arengu Instituut (TAI) tähistab südamepäeva rahvusvahelise konverentsiga töökohtade toitlustamisest.

Konverentsil „Better food at work - the Nordic & Baltic experience“ (Parem toit töökohal - Põhjamaade ja Baltimaade kogemused) tutvustatakse Põhjamaades läbi viidud teaduslikke uuringuid ja programme ning parimaid praktikaid sellest, kuidas töökohal pakutav toit mõjutab inimeste tervist ning töövõimet. Käesolev konverents on üheks esimeseks teetähiseks sellesuunaliste tegevuste kavandamiseks ka Eestis.
Konverentsi kaaskorraldaja, TAI mittenakkushaiguste ennetamise osakonna juhataja Anneli Sammel ütles, et ehkki Eestimaa inimeste toitumisharjumused on iseseisvusaastatega oluliselt paranenud, ei saa praegusi toitumisharjumusi samuti tervislikeks pidada, seda just südametervise seisukohast. „Töötav inimene sööb vähemalt ühe oma päevasest toidukorrast töökohal, mistõttu on selle toidu koostis oluline tasakaalustatud toitumise ja hea tervise tagamiseks,“ lisas ta.

Sammeli sõnul on uuringud näidanud, et töökohal pakutava toidu kaudu on võimalik kujundada inimeste toitumisharjumusi ning vähendada seeläbi riski haigestuda kroonilistesse haigustesse juba tööealises eas. Euroopas seostatakse ligikaudu kolmandikku tööealise elanikkonna südame- veresoonkonnahaigustest kehva ja tasakaalustamata toitumisega.
Baltimaades on töökohale suunatud tervise edendamise programmidega alustatud alles viimastel aastatel. Eesti tervist edendavate töökohtade võrgustik loodi 2005. aastal 20 ettevõtte baasil ning selle liikmete hulk on viimasel paaril aastal jõudsalt kasvanud. Hetkel kuulub võrgustikku sadakond organisatsiooni. Üle poole liikmeskonnast moodustavad suurettevõtted saja ja enama töötajaga. Kaks kolmandikku neist on eraettevõtted, ülejäänud avaliku sektori asutused. Valdav enamik (80%) liitunutest tegutseb Tallinnas ning Harjumaal.

Konverents „Better food at work - the Nordic & Baltic experience“ peetakse 24. ja 25. septembril Meriton Grand Hotel Tallinnas. Konverentsi peaesineja on dr Glorian Sorensen Ameerika Ühendriikidest Harvard School of Public Health’ist. Kokku saab kahe päeva jooksul kuulata üle 20 ettekande.

NB! Huvi korral on konverentsi põhiettekandjatega võimalik teha intervjuusid neljapäeval kella 10.30-10.45 hotell Meritoni konverentsisaalis. Palume intervjuusoovidest eelnevalt teada anda!
Konverentsi ingliskeelne programm, ja hiljem ka ettekanded, on kättesaadavad aadressil
http://www.foodandwork.conference.aau.dk/

Südamepäevaga seonduvalt on Eesti Haigekassa ja Celsius Healthcare koostööna ilmunud ka uued trükised südame tervise hoidmisest: „Õnnelik süda. Kuidas vältida haigestumist südame- veresoonkonnahaigustesse?“ ning „Tervisepäevik kõrgvererõhktõvega patsiendile“. Neid trükiseid saab alates oktoobrist oma perearstilt.

Maailma südamepäeva info leiab aadressilt www.world-heart-federation.org/what-we-do/world-heart-day/world-heart-day-2009/