Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

Noored peavad hea tervise alustalaks liikumist


Täna saavad noored projektikirjutajad kätte auhinnad parimate tervist edendavate ideede eest, millest suurem osa oli seotud liikumisharjumuste parandamisega.

Konkurssi „Tervist Edendava Idee Projekt“ ehk TEIP korraldas Tervise Arengu Instituut (TAI) kuuendat korda ning üle Eesti laekus tänavu konkursile kokku 71 noorte endi kirja pandud ideeprojekti. Põhikooli- ja gümnaasiumiõpilaste ülesandeks oli välja mõelda idee kuidas muuta oma kodukoht meeldivamaks paigaks ning vanemate, koolikaaslaste, kogukonna või õpetajate käitumine tervislikumaks.

TAI projektijuht Reelika Viitamehe sõnul pidasid noored ka tänavu kõige olulisemaks hea tervise alustalaks liikumist. „Tervelt 39 esitatud projektidest puudutasid otseselt või kaudselt liikumist. Noored püüavad oma eakaaslasi toast välja meelitada millegi uue ja huvitavaga tegelema, et arvutimängud, televiisori vaatamine ja internet jääksid füüsilise tegevuse varju,“ lausus Viitamees.

Teine oluline mõte, mis projektidest läbi kumas, oli toitumine kui tervisega tihedalt seotud igapäevaosa. Oluline on ammutada oma igapäevane vitamiinivajadus puu-ja köögiviljadest ning kindlasti pöörata suuremat tähelepanu hommikusele söömisele. Samuti olid paljud projektid seotud meelemürkidega, mis on endiselt päevakorras ja probleemne teema. Kõige uudsemad ja innovaatilisemad lähenemised, mis projektides välja toodi, olid näiteks esmaabi looduslike vahenditega, esivanemate tarkuse taaselustamine (ravimtaimed ja kodumaine toit), hügieen ja vaktsineerimine.

Nooremate vanuserühma kolm parimat projekti olid Väätsa Põhikooli 8. klassi projekt „Oskan olla terve!“ (projektijuht Kaidi Tedre), Viljandi Paalalinna Gümnaasiumi 8.B klassi projekt „Tantsivad footbagerid, kes siis veel!“ (projektijuht Mikk Mihkel Vaabel) ning Karksi-Nuias asuva August Kitzbergi nimeline Gümnaasiumi 7.B klassi projekt „Vanast aiamaast terviserada!“ (projektijuht Ly Teiss).

Vanemate vanuserühma parimad projektid on Kohtla-Järve Ühisgümnaasiumi 10. ja 11. klassi projekt „Me valime aktiivsust, positiivi ja tervist!“ (projektijuhid Albert Janson, Anton East, Viktoria Vont), Hugo Treffneri Gümnaasiumi 11. ja 12. klassi projekt „LIIguta KUidagi MIdagi Naljaga Edasi“ (projektijuhid Minea Kaplinski ja Silver-Markus Käppa) ja Tallinna 37. Keskkooli 12.B klassi projekt „Vanaema nipinurk!“ (projektijuht Reili Väli). Kõige innovaatilisemaks projektiks valis ¾ürii Kuuste Kooli 6. klassi õpilase Ristin Kaseoru kirjutatud projekti „Esmaabi Metsateel“, kes saab omale Innovatsiooniaasta 2009 meeskonna poolt välja pandud eriauhinna.

®ürii lähtus projektide hindamisel idee atraktiivsusest, huvitavast teostusviisist, jätkusuutlikkusest, sihtgrupi suurusest (kogukonna kaasatusest) ja mõjust tervisekäitumisharjumuste kujundamisele. Samuti jälgiti läbimõeldud tegevuskava olemasolu, idee uudsust ja innovaatilisust.
Konkursi mõlema vanusegrupi kolm parimat projekti viiakse Tervise Arengu Instituudi toetusel ellu 2010. aastal. Samuti saavad noored lisaks projekti elluviimisele ka mõnusa tervistava auhinna.

NB! Konkursi võitjate autasustamine toimub täna, 3. detsembril kell 13.30 Tallinnas, Eesti Näituste messikeskuses infomessil Teeviit. Auhinnad annab üle proua Evelin Ilves.

Lisainfo: Reelika Viitamees, TAI projektijuht, 6593 972, reelika.viitamees@tai.ee;
Maris Jakobson, TAI avalike suhete nõunik, 5302 2737