Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

Süda vabaks, tuba ka vabaks- tubakavabaks

18.-24. aprill on Eestis südamenädal!


18. - 24. aprillini viib Tervise Arengu Instituut läbi üleriigilist südamenädalat. Käesoleva aasta südamenädala peateemaks on passiivne suitsetamine ning inimeste õigus suitsuvabale töö- ja elukeskkonnale. Südamenädala üheks eesmärgiks on tekitada avalik diskussioon Riigikogus menetletava Tubakaseaduse teemal ning aidata kaasa selle kiiremale vastuvõtmisele ilma klausliteta, mis annaksid eriõigusi kasiinode osas.

Südamenädala avaürituseks on südametervise päev Riigikogus 18. aprillil. Kell 12.00 - 16.00 teostatakse Riigikogu liikmete ja töötajate vererõhu ning vere suhkru- ja kolesteroolisisalduse mõõtmisi. Südamearst doktor Margus Viigimaa aitab määrata võimalikku südamehaigusesse haigestumise riski.

Kell 16.00 algab samas pressikonverents teemal “Tubakaseadus tulekul”, kus ajakirjanike küsimustele vastavad Riigikogu sotsiaalkomisjoni liikmed ning tervise edenduse eksperdid. Kõigi väljaannete esindajad on oodatud.

Meie väikeses Eestis on liiga palju inimesi, kes elavad haige südamega. Südamehaiguste tekkimises on väga paljudel juhtudel süüdi meie endi eluviis. Kõige ohtlikumad südame vaenlased hiilivad meie kõrval iga päev. Näiteks süües mõtetult palju liiga rasvast toitu, liiga vähe juur- ja köögivilju ning samal ajal ennast mitte piisavalt liigutada viib südamehaiguste tekkele suhteliselt ruttu. Rasvases toidus on palju kolesterooli. Eestimaalane saab suurema osa kolesteroolist rasvastest piimatoitudest. Meie tänapäevaste liikumistavade juures jääb kolesterooli keres üle ning kolesterooli kõige lemmikumaks kogunemise kohaks on veresoone sein. Kolesterooli kogunemist veresoone seinale nimetatakse rahvakeeli lupjumiseks ehk ateroskleroosiks. Südame veresooned on aga ainult paar millimeetrit laiad, seega juba väiksemgi kogunemine võib olla eluohtlik. Seda eriti siis, kui veresooni pommitab lisaks veel kõrge vererõhk ja suitsetamine. Üheks võimsaimaks vererõhu kergitajaks on tavaline keedusool. Suitsetaja eluiga on oma kaaslastest 20-25 aastat lühem, mistõttu näiteks arvatakse, et tema ise oma pensionisammast tulevikus eriti kasutada ei saa. Võimalik, et sellest jätkub talle äärmisel juhul hädavajalike arstirohtude ostmiseks.
Rasva ja suhkrut on igapäevases toidus liiga palju, kui vööümbermõõt näitab suurenemise märke. Ülekaalu epideemia ei ole enam ameeriklaste probleem. See on Euroopasse juba ammu jõudnud. Ja mis veel kurvem, see epideemia on jõudnud ka laste hulka. Ilma asjata ei räägita XXL-generatsiooni e. ülekaaluliste põlvkonna pealekasvust. Üheks ülekaalulisuse avaldumisvormiks Eestis on näit. fakt, et suhkruhaiguse esmahaigestumine Eestis viimase 10 aasta jooksul on 2,5 korda tõusnud.
Eks iga inimene ongi ju ise oma õnne sepp. Eestimaalaste südametervist saame aga kõik koos paremaks teha ning sellel teel on koos palju toredam kiirkäimist alustada, kui igaüks ise on enda jaoks õiged otsused teinud. Oluline on oma entusiasmiga ka mahajääjaid abistada. Parema südametervise nimel ei ole vajagi väga suuri samme teha. Suitsetamise saab ju näiteks päevapealt maha jätta! Kuid ka nende peale on mõeldud, kes seda ühekorraga teha ei suuda, vaid vajavad järjepidevat tuge ning samm-sammult mahajätmist. Seda abi annavad tublid suitsetamisest loobumise nõustajad. Et kehaliselt aktiivsem olla, ei pea ühtegi krooni kulutama - seda saab väga edukalt ka ilma rahata teha ja toredatel üritustel kaasa lüüa. Ning miks mitte ise midagi ära teha!
Seega kutsume üles kõiki Eestimaa inimesi südametervislikule eluviisile. Ja miks mitte alustada südamenädalal! 18.-24. aprill on üleriigiline südamenädal ning kõik südametervise-alased mõtted ja tegevused võiks sel nädalal teostuda või alguse saada. Jälgige kindlasti infot ka oma maakonnas toimuvate südamenädala tegemiste ja ettevõtmiste kohta.
Ja jääbki üle soovida tervist ja vabadust südamele!