Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

Toidumessil räägitakse, kuidas toota tervislikku toitu

Toidu tervislikkuse juures on üks tähtis näitaja soola sisaldus. Tänapäeval on sool odav, meil on müügil kõrge soolasisaldusega konservid, soolased snäkid, igasugused valmis kastmed, juustud, soolased viinerid/keeduvorstid ja palju muud maitsvat. Uuringud viitavad aga mitmete terviseriskide võimalusele, mis on seotud liigse soola tarbimisega. Isegi ühetaoliselt tervislikult normeeritud soolasisaldus toidus võib osadel inimestel põhjustada tervisehäireid.

Täiskasvanud inimese jaoks on ööpäevane soola vajadus erinevatel andmetel 2,5...6g, eestlased tarbivad aga 10 g ja üle selle. Soola tarbimise üldine struktuur on selline, et ligikaudu 10% tarbitavast soolast saadakse naturaalsete toiduainete koostisest, 40% lisab tarbija ise toidu valmistamise käigus ja 50%  langeb toiduainetetööstuse arvele. Soola liigtarbimine suurendab aga riski kõrgvererõhu tõve (hüpertoonia) tekkeks. Toitumisspetsialisti Reet Singi sõnul on selles rahvastigugrupis, kus tarbitakse soola 4-20g ööpäevas, hüpertoonia sagedus 15 protsenti; sellesse gruppi kuulub ka Eesti. „Väga vähe räägitakse “soolatundlikest” inimestest, kellel on pärilik eelsoodumus e. geneetiline tundlikkus soola suhtes. Nende inimeste jaoks on soola range piiramine väga oluline ning haigust ärahoidev võimalus. Seminaril palumegi meie tootearendajatel rohkem tähelepanu pöörata sellele osale rahvastikus ja nende probleemidele. Kohati tundub, et liigsest keedusoolast tekkida võivad terviseriskid varjutavad juba selle olulisi biofunktsioone. Seminaril püüame nii üht kui teist poolt valgustada, ”sõnas Sink.

Eestis ei ole viimase kolmekümne aasta jooksul keskmine eluiga oluliselt kasvanud - naiste keskmine eluiga on ulatunud 75-76 eluaastani ning meeste keskmine eluiga on püsinud 64-65 eluaasta tasemel. Eesti Meditsiinistatistika andmetel on Eestis surmapõhjusena esimesel kohal südame- veresoonkonna haigused, s.o 54 %. Aastas sureb Eestis südame veresoonkonnahaigustesse 10 000 kuni 12 000 inimest, sealjuures 1/3 mehi ja 1/10 naisi sureb töövõimelises eas (enne 65 eluaastat). Euroopas seostatakse ligikaudu 1/3 südame- veresoonkonnahaigustest kehva ja tasakaalustamata toitumisega.

Seminaril antakse ülevaade toitumisest üldse ja selle seostest tervisega, analüüsitakse eestimaalaste toiduvalikut ja ostuotsust mõjutavaid tegureid. Lisaks tuleb juttu toidu märgistusest sellest, mida tähendavad väited "vähendatud rasvasisaldus" või "madala soolasisaldusega" ja seda valdkonda reguleerima hakkavatest määruse eelnõudest Euroopa Liidus.

Seminari kava - http://www.profexpo.ee/foodfair/yritused_taiseminar.php

-------------------------------------------
Liina Laastik

Tervise Arengu Instituut
Infojuht
Hiiu 42, 11619 TALLINN
tel: 6 593 998
52 11 412
faks: 6 593 998
e-mail: liina.laastik@tai.ee
www.tai.ee; http://eusk.tai.ee