Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

Loobu ja Võida

Mittesuitsetamine toob endaga kaasa mitmesuguseid eeliseid - raha jääb üle, nahk säilitab tervisliku jume, hambad püsivad valgemad, hingamine on kergem, füüsiline võimekus on suurem, kaob ära halb hingeõhk ja halvastilõhnavad riided, üleüldine tervislik seisund paraneb ning pikeneb ka tervena elatud eluiga.

ET OLEKS LIHTSAM LOOBUDA SUITSETAMISEST, JÄRGI KÜMMET SAMMU:
• Valmistuge otsustavaks sammuks. Koostage kindel plaan ja määrake esimene suitsetamisvaba päev. Vaadake üle ka oma eelmised suitsetamisest loobumise katsed - mõelge sellele, mis tookord aitas ning mis mitte.
• Enne loobumispäeva korjake ära kõik suitsetamise aksessuaarid (tulemasinad, tikud, tuhatoosid).
• Valige enda jaoks sobiv moodus - küsige nõu tervishoiutöötajalt või nõustamiskabinettidest. Pidage nõu oma nõustajast arstiga, kes teab teie sõltuvusastet ja oskab sellele vastavalt soovitusi anda. Küsige toetust ka oma perekonnalt, sõpradelt ja kolleegidelt, sest mida rohkem on toetajaid, seda tõenäolisem on, et see teil õnnestub.
• Määratlege need hetked, millal kõige rohkem igatsete suitsu järele ning üritage oma harjumusi muuta, et kiusatust ennetada ja vältida. Näiteks: tööle minnes minge teist teed pidi, jooge kohvi asemel teed, tehke midagi stressi vähendamiseks (minge vanni, tehke trenni, lugege raamatut jne), planeerige midagi huvitavat ja lõbusat igasse päeva.
• Pange kirja ning teadvustage endale, millised hüved on suitsetamisest loobumisel - nt mõne päevaga taastuvad maitse- ja lõhnatunne, hingamine muutub regulaarsemaks ja kergemaks, kulub vähem raha, leiate taas oma koha ühiskonnas (on arvukalt kohti, kus suitsetamine on keelatud), pikendab oodatavat eluiga, nahk ja juuksed näivad tervetena ning samuti ei reeda teie suitsetamisharjumust enam sõrmed, hambad, hingeõhk, tubaka järele haisevad riided jms.
• Viige oma mõtted suitsetamiselt kõrvale - otsige endale uus hobi või hakake harrastama uut spordiala.
• Vältige kohti ning seltskondi, kus suitsetatakse.
• Füüsiline aktiivsus ja rohke vedeliku joomine (vältige alkoholi!) aitab loobumisjärgsetel päevadel toime tulla võimalike võõrutusnähtudega, tõstab eneseusku ning parandab enesetunnet.
• Olge valmis tagasilanguseks ning rasketeks olukordadeks, mis võivad tekkida loobumise esimese kolme kuu jooksul.
• Premeerige end aeg-ajalt - ostke endale midagi luksuslikku või ammu igatsetut raha eest, mille oled suitsude arvelt säästnud.

Võistluses osalemisel tuleks järgida järgmisi reegleid:

1. Võistlus leiab aset 2006. aasta maikuus, tegelikuks loobumise päevaks on 02.05.2006. Nõutud mittesuitsetajaks olemise periood kestab 4 nädalat.
2. Kriteeriumid osalemiseks on järgmised: osaleja peab olema vähemalt 18. aastane ja olnud igapäevasuitsetaja vähemalt üks aasta enne võistluses osalemist. Muude tubakatoodete tarbijad on samuti sobivad. Osalejal peab olema tunnistaja, kes võistluse lõpus tunnistaks võistleja suitsetamisest hoidumist või sellest mittehoidumist.
3. Osalejad peavad täitma registreerimisvormi, mitte hiljem kui loobumise päeval.
4. Osalejad, kes on täielikult hoidunud suitsetamisest ja tubakast vähemalt neli nädalat alates loobumise päevast, osalevad auhindade loosimises.
5. Võitjakandidaatidega võetakse ühendust kohe pärast võistluseperioodi. Tubakatoodetest hoidumine tehakse kindlaks tunnistaja ja biokeemilise testi abil.
6. Rahvusvaheline superauhind, 10 000 USD, ning kuus 2500 USD suurust regionaalauhinda loositakse välja iga riigi peaauhinna võitjate seast. Tõenäosus võita on proportsioonis võistluse iga riigi osalejate arvuga.
7. Eesti peaauhind on nädalavahetus turismitalus kahele ning lohtusauhindadena loositakse välja 10 paari käimiskeppe.
8. 2007. aasta maikuus viiakse osalevate riikide poolt läbi järeluuring, et hinnata mittesuitsetajate määra.
9. Osalevad ainult need, kelle registreerimislehed on korrektselt täidetud.

Täidetud registreerimislehed tuleb saata enne 2. maid märksõnaga „Loobu ja Võida 2006“ aadressil: Tervise Arengu Instituut, Hiiu 42, Tallinn, 11619.

REGISTREERIMISVORM