Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

21.05 Rahvusvaheline AIDSi ohvrite mälestuspäev

Rahvusvahelisel AIDSi ohvrite mälestuspäeval, 21.mail meenutatakse kõiki neid, kes on läbi aastate AIDSi tõttu meie hulgast lahkunud. Veel näidatakse üles toetust HIV ja AIDS-iga elavatele inimestele, püütakse vähendada HIV ja AIDSiga seotud eelarvamusi ning võideldakse ühiselt selle viiruse leviku vastu maailmas.

Tervise Arengu Instituut ja Eesti HIV-positiivsete võrgustik korraldavad 21.mail kell 13.00-17.00 Tammsaare pargis Tallinnas AIDSi ohvrite mälestuspäevale pühendatud ürituse. Üritusel esinevad eesti ja vene ansamblid (Yucca, Vlad Antipov ja Erkki Otsman), jagatakse infomaterjale, flaiereid, rinnamärke ja kondoome. Kohapeal teevad kunsti noored grafitimeistrid ning üles on pandud HIV-positiivsete vangide joonistusnäitus. Kell 15.00 lastakse korraga nii Tallinnas, Rakveres, Jõhvis kui Narvas rahvusvahelise traditsiooni kohaselt taevasse valged õhupallid AIDSi surnud inimeste nimedega. Üritusel annab Tervise Arengu Instituut üle detsembris Ülemaailmel AIDSi vastu võitlemise päeva raames annetustena kogutud raha, millega toetatakse Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskeskuses ravi saavatele HIV-positiivsetele lastele tilgalugeja ostmist. Tilgalugeja on aparaat, mis kontrollib tilgutist tuleva rohu manustamise kogust ja kiirust. Päeva juhib Margo Mitt ning lisaks muusikutele esinevad mitmed DJd.

Tervisekaitseinspektsiooni andmetel on aastate jooksul kokku Eestis HI-viirus diagnoositud 5287 inimesel, sealhulgas AIDS 117 inimesel. 2005. aastal nakatus HI-viirusesse 621 inimest, mis teeb ligikaudu 2 inimest päevas, tegelikult on nakatunuid veelgi rohkem.

Igal aastal maikuu kolmandal pühapäeval tähistatakse Rahvusvahelist AIDSi ohvrite mälestuspäeva. Esimest korda tähistati seda 1983. aastal San Franciscos ja New Yorgis, mil AIDS-i ohvreid oli üle maailma kokku 2000. Hetkel tähistatakse seda päeva kokku 93 riigis.

Alates 1983. aastast on AIDS nõudnud rohkem kui 28 miljoni inimese elu. Hetkel elab maailmas 42 miljonit inimest kellel on kas HI-viirus või AIDS. Kuna AIDS jätkab oma laastavat hävitustööd kogu maailmas, mälestatakse sel päeval lahkunuid ning püütakse saavutada üksmeel ühiskonnas võitlemaks epideemiaga.

Mälestuspäeva tähistatakse maailmas väga erinevalt: alates sõprade kogunemisest lahkunute mälestamiseks väikeses ringis kuni tuhandete osalejatega demonstratsioonideni. Eestis tähistatakse seda päeva regulaarselt 1993. aastast. Igal aastal toimuvad erinevates Eestimaa linnades sellele päevale pühendatud üritused.