Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

1.12 Ülemaailmne AIDSi vastu võitlemise päev

Alates 1988. aasta 1. detsembrist tähistatakse ülemaailmset AIDSi vastu võitlemise päeva (World AIDS Day). Algatuse eestvedajaks on Maailma Terviseorganisatsioon. Päeva eesmärk on juhtida maailma tähelepanu HIV ja AIDSi epideemia levikut takistavale ennetustööle ning toetada inimesi, kes on viiruse kandjad või haigestunud AIDSi.

Ülemaailmset AIDSi vastu võitlemise päeva tähistatakse tänavu 19. korda. 1988. aasta jaanuaris kogunesid Londonis erakorralisele kohtumisele 140 riigi tervisevaldkonna ministrid. Kohtumisel jõuti ühiselt järeldusele, et HIV ja AIDSi vastu on vaja võidelda globaalselt ning HIVi leviku peatamiseks maailmas on tarvis teha ühiseid jõupingutusi. Esimene üleskutse oligi „Ühine ülemaailmse eesmärgiga“ („Join the Wordwide effort“). Peale seda kohtumist sai alguse idee tähistada ülemaailmset AIDSi päeva. Esimene ülemaailmne AIDSi vastu võitlemise päev toimus 1. detsembril 1988 ja see kandis sõnumit „Maailm ühineb võitlemaks AIDSiga“ („A World united against AIDS“).

Ülemaailmsel AIDSi vastu võitlemise päeval kantakse punast solidaarsuslinti (Red Ribbon), mis sümboliseerib ühtsust võitluses HIV ja AIDSiga. Punane lint on HOOLIMISE ja VASTUTUSE sümbol väljendamaks seda, et me hoolime neist, kellel on HI viirus või kes on juba haigestunud ja surnud AIDSi. Punane lint on ka LOOTUSE sümbol, sest inimkonna ülesandeks on leida ravimid ja ravi AIDSi vastu. Punase Lindi kandmist peetakse esimeseks sammuks HIVi ja AIDSi vastases võitluses. Linti võib kanda ükskõik mistahes päeval, kuid eriti ülemaailmsel AIDSi vastu võitlemise päeval.

Punase lindi idee sai alguse 1985. aastal Ameerika Ühendriikidest, kus seda hakati kõigepealt kasutama narkootikumide vastu võitlemise sümbolina. 1985. aastal tapsid Mehhiko narkokaupmehed DEA (Drug Enforcement Administration) 37 aastase agendi Kikki Camarena. Kikki Camarena oli seadnud oma eesmärgiks võitluse narkokaubanduse ja narkootikumidega. Camarena mälestuseks, tema töö ja püüdluste auks ning lubaduse sümboliks võidelda edasi narkootikumide leviku vastu, hakkasid tema sõbrad, perekond ja naabrid kandma punast siidist märki. See komme laienes ning punast linti hakati Uimastivaba Ameerika kampaanias (Drug-Free America) kasutama kui ameerika narkootikumidega võitlemise sümbolit. Hiljem hakkas seda sümbolit HIV ja AIDSi vastu võitlemisel kasutama ja laiemalt tutvustama laulja ja helilooja Paul Jabara, kes hiljem suri AIDSi. Tema mälestuseks loodi 1993. aastal Punase Lindi Fond („Red Ribbon Foundation“). Nüüdseks on see märk kasutusel kogu maailmas ning sellel on kindel koht paljude HIV ja AIDSiga võitlevate organisatsioonide sümboolikal.

Liina Laastik

avalike suhete juht
Tervise Arengu Instituut
Hiiu 42, 11619 TALLINN
tel: 6 593 998
52 11 412
faks: 6 593 998
e-mail: liina.laastik@tai.ee
www.tai.ee; http://eusk.tai.ee