Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

PRESSITEADE: Südamenädalal räägiti puhkuse tähtsusest südame tervisele



14.-20. aprillil tähistatakse taas juba traditsiooniks saanud südamenädalat. Eestis on südame- ja veresoonkonna haigused peamisteks surmapõhjusteks. Südamenädala eesmärk on panna inimesi rohkem mõtlema oma südame tervisele.

Selle aasta südamenädalal räägime stressist kui ühest olulisemast südamehaiguste põhjustajast ning võimalustest stressi ennetades ja puhkusele suuremat tähelepanu pöörates oma südame tervise eest hoolitseda. Psühhosotsiaalsed faktorid ja stress on südamehaiguste tekkes väga olulised, põhjustades südame isheemiatõbe ja vererõhu kõrgenemist. Kui positiivne stress on elu edasiviiv jõud, andes inimesele täiendavat jõudu kõige erinevamate ülesannete lahendamisel ja loometöös, siis negatiivne stress ja kõik negatiivsed emotsioonid nagu viha, kadedus, hirm, süütunne, pettumine jne soodustavad südamehaiguste teket. Südamearst Margus Viigimaa sõnul peetakse psühhosotsiaalseid faktoreid peasüüdlasteks Ida-Euroopa riikide kõrges südamehaiguste levimuses ja nn. “terviselõhes” arenenud riikidega. Eestis levinud üliintensiivne elustiil ja vähene puhkus põhjustavad kroonilist stressi, mis kahjustab meie südame tervist. Aktiivsem puhkus, piisav uni ja tervislikum elustiil aitavad vältida südamehaigusi ja annavad meile kvaliteetsema elu.

Tervise Arengu Instituut korraldab 20. aprillil Viru keskuse aatriumis kell 13-16 tasuta Südamenädala lõpuürituse. Ürituse loosung on “Hoia oma südant - puhka”! Päeva juhib Erki Aule. Jagatakse nõuandeid stressi vältimisest ja puhata oskamisest ning selle vajalikkusest, passiivsest kui ka aktiivsest puhkusest. Toimuvad intervjuud spetsialistidega, oma soovitusi annavad taastusraviarst Eve Sooba ja psühhoanalüütik Ants Parktal. Meelelahutust pakuvad “Kaks takti ette 2007” lauluvõistluse võitja Margus Vaher ja sportlikku ja tantsulist treeningstiili tutvustavad tantsijad. Kohapeal pakutakse ka stressiteed, jagatakse infomaterjale südame tervise hoidmiseks ning lastele jagatakse õhupalle.

Lisainfo:

Helen Noormets
kommunikatsiooniosakonna juhataja
Tervise Arengu Instituut
tel 659 3987
gsm 562 40735
e-post helen.noormets@tai.ee
skype helen_noormets