Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

Kooliõpilaste suitsetamisvastase võistluse "Suitsuprii klass" võitjad on teada

Selgunud on juba kuuendat korda toimuva "Suitsuprii klass" võistluse edukalt läbinud klassid ning loositud välja auhinnasaajad. "Suitsuprii klassi" võistlus on koolide jaoks välja töötatud programm, mille eesmärk on ennetada noorte suitsetamist, lükata edasi suitsetamise alustamist ning motiveerida juba suitsetavaid kooliõpilasi sellest loobuma.

"Suitsuprii klassi" võistlusel osalevad klassid koos klassijuhatajaga otsustavad olla tubakavabad vähemalt kuus kuud. Lisaks suitsetamisele ei tohi tarbida ka muid suitsuvabasid tubakatooteid ega teha vesipiipu. Klass kinnitab soovi olla suitsuprii lepinguga, mida ühiselt allkirjastatakse. Võistlus põhineb vastastikusel aususel ja usaldusel.

Oktoobris alustas võistlust 853 klassitäit lapsi 234 koolist, kokku 15 816 õpilast. Kuna suitsetamist alustatakse aina nooremas eas, siis esmakordselt said sel aastal osaleda ka 4. klassi õpilased. Osalejate hulgas oli 135 4. klassi (15,8%).

Kuue kuu jooksul suutsid olla suitsupriid olla 612 klassi (71,7% osalenud klassidest) ja õpilasi 11 370 (71,9% kõikidest osavõtnud õpilastest). 4. klassidest suutsid edukalt vastu pidada 118 klassi 135-st (87,4% kõikidest 4. klassidest). Ülejäänud klassid langesid võistlusest välja, sest kõik klassi õpilased ei suutnud tubakast loobuda.

Võistluse edukalt läbinud klasside vahel loositi välja kümme rahalist preemiat 5500 krooni. Preemiat võib kasutada matka, ekskursiooni või mõne muu klassiürituse korraldamiseks.

Rahalise preemia said loosiga järgmised klassid:

- Kuressaare Gümnaasiumi 4b klass
- Mustjala Lasteaed-Põhikooli 7. klass
- Kohtla-Järve Järve Gümnaasiumi 6b klass
- Kohtla-Järve Ahtme Gümnaasiumi 7b klass
- C. R. Jakobsoni nim Torma Põhikooli 6. klass
- Kohila Gümnaasiumi 5c klass
- Kildu Põhikooli 5. klass
- Sõle Gümnaasiumi 9b klass
- Tallinna 32. keskkooli 5b klass
- Saku Gümnaasiumi 11a klass

Suitsetamise teemal tehtud uuringud tõestavad, et suitsetamist alustatakse aina nooremas eas. Global Youth Tobacco Survey (GYTS) uuringu järgi on Eestis 35% noortest proovinud suitsetamist enne 10. eluaastat. 13-15 aastastest noortest suitsetab 34,4%.

Regulaarsed suitsetajad saavad just nendest inimestest, kes alustavad suitsetamist koolieas. Seega suitsetamise ennetustöö on efektiivsem siis, kui seda tehakse noorte inimeste hulgas. Väliskeskkonna mõju on väga suur. Noored hakkavad enamasti suitsetama, kui neid ümbritsevad inimesed suitsetavad. GYTS uuring ütleb, et 54% noortest on pärit kodudest, kus vähemalt üks vanematest on suitsetaja. Suitsetavate vanematega perekonnast pärit noortel on suurem tõenäosus saada ise suitsetajaks. Noored juhinduvad oma käitumises väga palju sõpradest. 29%-l noortest on kas kõik või enamik sõpradest suitsetajad.

Lisainfo:

Helen Noormets
kommunikatsiooniosakonna juhataja
Tervise Arengu Instituut
tel 659 3987
gsm 562 40735
e-post helen.noormets@tai.ee  
skype helen_noormets