Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

Tänavune tervisedenduse konverents keskendub kogukonna võimalustele

Reedel, 5. juunil toimub Tartus traditsiooniline tervisedenduse konverents, mis tänavu keskendub sellele, kuidas kogukond ise saab tervisesse investeerida ning sealsed inimesed oma tervise ja heaolu suurendamisele kaasa aidata.

Konverentsil räägitakse tervise ja majanduse seosetest ning erinevate tegevuste tõhusust näidatakse nii Eesti kui rahvusvaheliste praktikate näitel. Konverentsi oluline sõnum on, et praegusel majanduslikult keerulisel ajal on hädavajalik kaitsta ja tugevdada tervisesüsteeme. Konverentsi peaesinejad on dr Erio Ziglio Maailma Terviseorganisatsioonist (WHO) ja Londoni Majandus- ja Poliitikateaduste Kooli tervisepoliitika ja terviseökonoomika vanemteadur David McDaid.

Erio Ziglio ettekanne keskendub sellele kuidas sotsiaalsed tegurid mõjutavad tervist ning kuidas koostöös teiste sektoritega ning tervisesüsteemi tugevdadades nende negatiivset mõju vähendada. David McDaid toob oma ettekandes välja, et halvast tervisest tingitud tagajärgedel on märkimisväärne mõju lisaks tervisesüsteemile ka paljudele teistele sektoritele, näiteks kaubandusele, haridusele, transpordile ja kriminaalõigusele. Samuti annab ta ülevaate praegusest teadmisest kuivõrd kulutõhusad on investeeringud tervisedendusse.

Tervise Arengu Instituudi direktor Maris Jesse keskendub oma ettekandes muutustele Eesti rahva tervises viimasel kümnendil ning võimalustest majandussurutise ajal tervist ja inimkapitali hoida. Praktilisi lahendusi jagavad Tapa vallavanem Kuno Rooba, Ene Mattus Põlva Maavalitsusest ja Ingrid Tilts Kuressaare Linnavalitsusest. Lisaks tutvustab Tatjana Buzeti Sloveenia ühe mahajäänud piirkonna Pomurje arendamisele suunatud pilootprogrammi MURA, kus tervisesse investeerimises kasutati edukalt sektoritevahelisi strateegiaid ning aastate jooksul on elanike tervisenäitajad paranenud.

Konverentsi korraldavad Tervise Arengu Instituut, Eesti Haigekassa, Sotsiaalministeerium ja Maailma Terviseorganisatsiooni esindus Eestis. Tervisedenduse konverentsi ”Iga kogukonna võrdsed võimalused” avab kell 11 Tartus, Dorpati konverentsikeskuses sotsiaalminister Hanno Pevkur.

Päevakava ja kõik esinejad leiab SIIT