Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

Unistuste söögivahetund tähendab õpilaste jaoks head keskkonda

Lõppenud on õpilaste loovtööde konkurss „Minu unistuste söögivahetund“, mis näitas, et koolinoored peavad oluliseks neid ümbritsevat keskkonda ja tahavad ise selle kujundamisel aktiivselt kaasa lüüa.

Kolmandat korda toimunud loovtööde konkursi kuulutas Tervise Arengu Instituut (TAI) välja tänavu märtsis. Konkursil said 1.-12. klasside õpilased läbi joonistuse või video näidata, milline on nende unistuste söögivahetund. Kokku saabus 26 erinevast üldhariduskoolist üle Eesti 167 tööd. Algklassidelt laekus kokku 97 tööd, põhikoolidelt 55 joonistust ja videot ning gümnaasiumi osas 15 joonistust.

„Koolinoored keskendusid just keskkonnale enda ümber, kokkadele ja kaaslastele ning jätsid toidu rohkem tahaplaanile. Söögivahetunni teemal unistades jõuti nii mere äärde põõnama, kui palmide alla sööma, koos kokkadega sööki valmistama ja palju disainiti mööblit,“ lausus ¾ürii tööd koordineerinud TAI projektijuht Reelika Viitamees. „Just pisikesed detailid annavadki noorte arvates sellise mõnusa ja hubase terviku unistuste söögivahetunnist. Soovime, et ka kokad ja koolide juhtkond märkasid neid lihtsaid mõtteid, mis õpilastel on ning mida polegi nii keeruline ellu viia.““

Reelika Viitamees lisas, et mõned noored kujutasid oma unistuses küll kiirtoitu, kuid siiski ollakse teadlikud, mida peaks sööma igapäevaselt, et end tervena tunda. Paljudest töödest käis läbi ka koos tegutsemise idee. „Õpilased ise soovivad aktiivselt kaasa lüüa ja mõne hea ning tervisliku lõuna oma koolikaaslastele valmistada,“ märkis ta.

Joonistuste eest saavad kõikide vanuserühmade parimad MP3 mängija ning teise ja kolmanda koha saanud raamatupoe kinkekaardi. Parim video esitaja saab koolile või klassile LCD teleri.
Algklasside vanuserühma parimad tööd (klassid on eelmise õppeaasta seisuga):
I koht - Hendrik Putk, Kuressaare Gümnaasiumi 3A klass II koht - Anna Karakjan, Kuressaare Gümnaasiumi 3A klass III koht - Eliise Maripuu, Kuressaare Gümnaasiumi 2A klass

Põhikooli vanuserühma parimad joonistused:
I koht - Mari Mäesepp, Koonga Põhikooli 9 klass II koht - Tuuli Omler, Põltsamaa Ühisgümnaasiumi 5A klass III koht - Ehtela Sädem, Sõmeru Põhikooli 5B klass

Parim põhikooli video:
I koht - C.R. Jakobsoni nim. Torma Põhikooli 9 klass, juhendaja Ülle Säälik

Gümnaasiumi vanuserühma parimad tööd:
I koht - Eva Liisa Sepp, Tallinna 32. Keskkooli 10D klass III koht - Reelika Kliimre, Tallinna 32. Keskkooli 10D klass

Kahjuks ei vastanud paljud laekunud tööd konkursi tingimustele ning seega jäid välja andmata videotele II ja III koht, samuti otsustas ¾ürii gümnaasiumiastmes välja anda vaid I ja III koha. Rohkem infot ja võidutööde pildid leiab aadressilt www.terviseinfo.ee.

Konkurss „Söögivahetund“ toimus tänavu kolmandat aastat. Konkursi peamine eesmärk on pöörata suuremat tähelepanu koolitoidu tervislikkusele ja innustada kooliõpilaste tööde varal koolitoitlustajaid muutma koolisööklate toit mitmekesisemaks ning tervislikumaks. Paralleelselt “Söögivahetunniga” toimub ka võistlus „Parim koolisöökla 2009“, mille võitja selgub novembris.