Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

Tervist Edendavate Koolide õpilaste esimene talvekool

Imeilusal, päikest ja läheneva kevade ootust täis 9. märtsikuu päeval toimus Valgehobusemäel esmakordsena Eesti Tervist Edendavate Koolide võrgustiku õpilaste talvekool. Üritusel osales kaheksast maakonnast (Harjumaa, Järvamaa, Läänemaa, Lääne-Virumaa, Põlvamaa, Pärnumaa, Raplamaa ja Saaremaa) 21 kooli - kokku 210 õpilast koos juhendajatega.

 

 

 

Tervist Edendavate Koolide võrgustikku kuulub üle 150 kooli ning liikumine, mille mõtteks on tervislike eluviiside igakülgne toetamine läbi teadmiste andmise ja soovi kujundada tervist toetavat keskkonda, on Eestis jõudu kogunud juba 1993. aastast.

MTÜ Eesti Spordi, Järvamaa Maavalitsuse ja Albu valla toetusel sündis järgimistvääriv ettevõtmine, kus noortel oli konkurentsivabas õhkkonnas võimalik kogeda rõõmu erinevate talispordialade harrastamisest-proovimisest. Järjestikku võis olla koos uisujääl, suurepärasel suusarajal, kõrgel kelgumäel, proovida lumelauda, saada teravaid emotsioone lumerõngastega mäest alla sõites… Aeg oli võimalus maha võtta ka selleks päevaks spetsiaalselt koostatud ristsõna lahendades.

Resümeerides üritust avama sõitnud Tervise Arengu Instituudi direktori Maris Jesse sõnu, siis on liikumisest, heast seltskonnast ja positiivsest kogemusest saadud rahulolutunne parim motivaator nii osalejatele kui korraldajatele, et muuta Tervist Edendavate Koolide talvised kohtumised traditsiooniks.

Loe, mida kirjutab talvekoolist Võru I Põhikooli 8c klassi õpilane Taavi Heliste.

 

"Teisipäeval 9. märtsil kogunesime Võru Kaitseliidu ette, et sealt Valgehobusemäele sõita. Valgehobusemäele sõitsime koos teiste Võrumaa koolidega. Järvamaale olid kokku tulnud kõik Tervist Edendavad Koolid üle Eesti. Meie klassist käisid seal Sandra Raudsepp ja Taavi Heliste.
Sõit oli pikk, kuna sõitsime läbi Põlva, kust võtsime peale ka põlvakad. Kui olime Valgehobusemäele jõudnud ja avamine oli ära olnud, anti meile ajakavad, kuhu olid märgitud tegevused. Tegevused toimusid ringmeetodil.
Esimene tegevus oli meil ristsõna lahendamine, mis läks kõigil päris hästi. Kolm esimest kohta said endale auhinnaks loteriipiletid.
Teine tegevus oli uisutamine. Eriti lõbus see uisutamine polnud, sest uisud olid ebamugavad ja uisuväljak väike. Peale uisutamist oli suusatamine. Laenutusest anti meile suusavarustus. Kokku suusatasin 6 km. Kui olime ära suusatanud, saime keskuse kohvikus suppi süüa.
Peale söömist oli aeg minna järgmise tegevuse juurde, milleks oli snowtube ehk lumerõngas. Kui kõik said rõngad kätte, läksime mäe otsa. Rada oli mitme laia kurviga ja selline nagu bobikelgutamises, aga laiem.
Kui kõik olid oma 3-5 korda alla lasknud, oli aeg minna uuesti laenutusse ja võtta seekord lumelauavarustus. Kiivri ja saapad saime kohe kätte, aga lumelaudu veel ei saanud, sest eelmine rühm oli veel mäel. Kui lauad käes, läksime mäele. Alguses ei tulnud sõit kellelgi eriti välja, kuid lõpupoole sai mõni hüpegi tehtud. Paljud sõitsid paar meetrit ja kukkusid maha. Peale lumelauda oli kelgutamine tavaliste kelkudega. Aega oli pool tundi. Mäel tegime hüppeid ja palju muud huvitavat.
Kui kelgutamine läbi, pidime kohe bussi minema ja ära sõitma. Oli jälle pikk sõit tagasi. Tagasi jõudsime pimedas.

Jäin päevaga igati rahule. "

Fotod: Helje Mets