Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

Algab HIV-teemaline kampaania "Ainus viis kindel olla - mine testima!"

Tervise Arengu Instituut alustas täna, 27. mail HIV-teemalist teavituskampaaniat „Ainus viis kindel olla - mine testima!“. Kampaania eesmärgiks on kutsuda inimesi end HIV suhtes testima, et väheneks nende arv, kes ei ole teadlikud oma nakatumisest.


Kampaania on suunatud inimestele vanuses üle 30 eluaasta ning seda mitmel põhjusel. Eestis on HIV suhtes kõige rohkem testitud 20ndates eluaastates inimesi. Vaadates riskikäitumist ja kondoomikasutust puudutavaid uuringuid, võib aga oletada, et palju nakatunuid, kes ei ole sellest teadlikud, on just üle 30-aastaste hulgas.

Samuti näitab statistika, et HIV-nakkus on meil levinud peamiselt noorte, 20-29-aastaste inimeste seas. „Kuid Eesti HIV-epideemia „vananeb“ - kui uutest HIV-juhtudest oli üle 30-aastaseid 2001. aastal 8%, siis 2007. aastal juba 33% ja 2009. aastal 43%,“ märkis Tervise Arengu Instituudi ekspert Kristi Rüütel.

Rüütel lisas, et diagnoositud nakatunute arv ei näita aga tegelikku HIV-levimust. „Paljud HIV-nakkuse kandjad ei tea, et nad on nakatunud, kuna HIV-i nakatumisest võib kuluda 4-5 aastat ja vahel isegi enam ajani, mil tervis hakkab halvenema.“ Hinnanguliselt võib Eestis olla 11 000 -12 000 HIV-i nakatunud inimest, kuid diagnoosituid on vaid 7477 (21. mai 2010 seisuga).

2008. aasta Eesti täiskasvanud elanikkonna tervisekäitumise uuring näitas, et 96% inimestest, kes ei ole HIV-testi teinud, ei ole seda lihtsalt vajalikuks pidanud. HIV edasise leviku takistamiseks ning inimeste enda tervise huvides on testimine äärmiselt oluline. Teste saab teha anonüümsetes AIDSi nõustamiskabinettides, noorte nõustamiskeskustes ning
pere- ja eriarstide juures. Kiiremat ja mugavamat võimalust end testida pakuvad ka 5. ja 6. juunil Tallinnas, Tartus, Pärnus, Jõhvis ja Narvas avatud kiirtestimise telgid.

Kampaania kestab 13. juunini ning seda rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi programmist „Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2010-2011“. Kampaania ettevalmistamisele on oma õla alla pannud ka Eesti HIV-positiivsete võrgustik ja Eesti ettevõtete koalitsioon HIV/AIDS vastu.

Kampaaniast täpsemalt ning lisainfot HIV-i kohta veebilehelt www.hiv.ee