Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

Konverents "Tubakas või tervis Eestis"

Maikuu toob Eestisse rahvusvahelised tubakakontrolli eksperdid

Tervise Arengu Instituut koos Eesti tervist edendavate haiglate võrgustikuga korraldab 27. mail Tallinnas, Viru Konverentsikeskuses rahvusvahelise konverentsi „Tubakas või tervis Eestis“ („Tobacco or health in Estonia“).


Konverents toob Eestisse Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) tubakateemadega tegelevad eksperdid koos kolleegidega Saksamaalt ja Iirimaalt, et rääkida WHO tubakakontrolli raamkonventsiooni täitmisest Eestis ning suitsuvaba keskkonna loomisest kõigile.

Konverentsi avab ülevaade eelmisel aastal Eestis läbiviidud tubakakontrolli tulemustest. Kõne alla tuleb ka tubakaseadus ja selle „turvaaukude” sulgemisettepanekud ning tubakaseaduse täitmise järelevalve küsimused.

Päeva teine pool on praktilisema suunitlusega ning ettekannete esitajad näitavad läbi heade praktikate kuidas muuta haiglad ja teised tervishoiuasutused suitsuvabaks ning kuidas toetada suitsetamisest loobumist. Päeva lõpetab tervishoiutöötajatele ja nõustajatele suunatud töötuba „How to support national/regional network members to participate in the ENSH GOLD process?“, mida viivad läbi Christa Rustler, Sibylle Fleitmann, Ann O’Riordan ja Tiiu Härm.

Osalema on oodatud poliitikud, avaliku sektori esindajad, tervishoiutöötajad ja -juhid, tervise edendamise spetsialistid, kodanikeühenduste esindajad, ajakirjanikud ja teised valdkonnaga kokkupuutuvad inimesed.
Konverents „Tubakas või tervis Eestis“ on pühendatud ülemaailmsele tubakavabale päevale, mille teemaks on WHO sel aastal valinud tubakakontrolli raamkonventsiooni (The WHO Framework Convention on Tobacco Control). See on tähtsaim tubakakontrolli vahend, millega hetkel on liitunud enam kui 170 osapoolt, sealhulgas alates 2005. aastast ka Eesti.
Tubakavaba päeva keskne sõnum on, et võimalikult paljud riigid peavad raamkonventsiooni täielikult kasutusele võtma, et kaitsta inimesi tubaka tarvitamisest või suitsuses ruumis viibimisest põhjustatud tervislike, sotsiaalsete, keskkonna ja majanduslike kahjude ning tagajärgede eest.

Konverentsil osalemine on tasuta, kuid vajalik on eelregistreerimine. Esialgne päevakava koos registeerimisvormiga asub SIIN. Registreeruda saab kuni 20. maini.

Lisainfot tubakakontrolli raamkonventsiooni kohta leiab siit: http://www.who.int/fctc/about/en/

Lisainfo: Tiiu Härm, Tervise Arengu Instituudi ekspert, 659 3981, tiiu.harm@tai.ee; Maris Jakobson, avalike suhete nõunik, 659 3906, 530 22737, maris.jakobson@tai.ee