Uudised

Back

Uudis

20. MÄRTS 2016

Homne tervisedenduse konverents keskendub vigastuste ennetamisele Eestis

Reedel, 8. juunil peetakse Tallinnas iga-aastane tervisedenduse konverents, mis tänavu keskendub vigastuste ennetamisele. Kuigi vigastuste ennetamisel on Eestis viimasel kahel kümnendil palju ära tehtud, kuulume sellest hoolimata nende Euroopa Liidu riikide sekka, kus sureb vigastuste tõttu kõige rohkem inimesi.

Eesti vigastussurmade arv on Euroopa keskmisest 2,4 korda kõrgem ning surmapõhjusena kolmandal kohal. Seejuures on vigastussurmade arv meeste ning eelkõige tööealiste meeste seas, tunduvalt kõrgem kui naiste hulgas. Nii on 15-34-aastaste hulgas peamised surmade põhjustajad liiklusõnnetused, mürgistused ja enesetapud ning alates 35. eluaastast enesetapud, alkoholimürgistused ning kukkumised. Surmadele lisanduvad ka vigastustest ja mürgistustest põhjustatud ravijuhud, mida haigekassa andemetel oli eelmisel aastal kokku ligi 243 000 ning nendega tegelemisele kulus 29,9 miljonit eurot.

Homme peetav tervisedenduse konverents „Iga vigastus on ennetatav", mille avab siseminister Ken-Marti Vaher, toob välja senised edulood vigastuste ennetamisel Eestis ja Euroopas. Konverentsil räägitakse nii liiklusohutusest, mürgistuste ennetamisest, tule- ja veeõnnetustest kui ka kodu- ning spordivigastuste vältimisest, samuti ohutu keskkonna kujundamisest ning sellest, kes vastutab vägivalla eest. Päeva lõpus arutletakse millised peavad olema järgmised reaalsed sammud vigastuste ärahoidmisel Eestis. Arutelus osalevad sotsiaalminister Hanno Pevkur, riigikogu liige ja õiguskomisjoni esimees Marko Pomerants ning Viljandimaa Omavalitsuste Liidu tegevdirektor Jaan Looga.

Konverentsi vaheaegadel on osalejatel võimalus tutvuda erinevate asutuste vigastuste ennetamise alaste teabe- ja õppematerjalidega ning paikkondlike vigastuste vältimise meeskondade posterettekannetega.

Konverentsi korraldajad on Tervise Arengu Instituut, Eesti Haigekassa, Sotsiaalministeerium, Maailma Terviseorganisatsiooni esindus Eestis, Eesti Tervisedenduse Ühing, Justiitsministeerium, Politsei- ja Piirivalveamet, Maanteeamet ning Päästeamet.

Konverents peetakse Tallinnas, Vene Teatris (Vabadus väljak 5) ning see kestab kella 10.30 –17. Täpse päevakava ja ülevaate ettekannetest leiab Terviseinfo veebilehel. Samasse lisanduvad peale konverentsi ka kõik ettekanded.

Lisainfo:

Maris Jakobson, Tervise Arengu Instituudi avalike suhete nõunik, 659 3906, 5302 2737, maris.jakobson@tai.ee