Kampaaniad 2015

Back

07. SEPTEMBER 2015

Mutatsioonid

tubakas mutatsioonid 2015Kampaania on teine osa 2015. aastal toimuvast tubakavastasest kommunikatsioonist, mis juhib tähelepanu suitsetamise tervisemõjudele.

Teavitus on suunatud eelkõige 20‒45-aastastele regulaarsetele ja juhusuitsetajatele.  Eesmärgid on tõsta motivatsiooni suitsetamisest loobumiseks ning suunata inimesi kasutama suitsetamisest loobumise nõustamise teenust.

Kampaania sõnum: „Iga 15 suitsetatud sigaretiga tekib sinu geenides viga, mis võib viia vähi tekkeni“.

Inimese DNAs on peidus informatsioon, mis annab rakkudele juhiseid organismi normaalseks toimimiseks. See informatsioon on pakendatud geenidesse. Kui aga DNAs tekib viga ehk ilmneb mutatsioon, siis rakkude (ja seeläbi geenide) töö võib häiruda. Mutatsioonid, mille puhul toimub rakkude kontrollimatu pooldumine ja paljunemine, võib viia aga vähkkasvaja tekkeni.

Iga suitsetatud sigaret suurendab haigestumise riski. Tubakatooted on paljude erinevate vähkkasvajate riskifaktoriks, sealhulgas hingamiselundite ja söögitoru kasvajad, vere-, neeru- , põie- ja maovähk. Tubakast loobumisel hakkab haigestumus risk vähenema. Tubakast loobumise nõustamise teenus suurendab eduka loobumise tõenäosust mitmeid kordi.

Kampaania periood: 7. september ‒ 8. oktoober 2015.

Kampaaniat rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi programmist "Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2013‒2014".

Kampaania materjalid:

Plakatid

Veebileht

Teleklipp