Kampaaniad 2011

Back

11. DETSEMBER 2015

Lihtne 5 tervislikult toituda

lihtne5_taldrik_2011_EST_thumbKampaania "Lihtne 5 tervislikult toituda" õpetas, kui palju puu- ja köögivilju süüa ning kuidas vajalikud portsjonid kõige lihtsamalt kätte saada.

Puu- ja köögiviljade söömine on üks tähtsamaid tervisliku toitumise indikaatoreid. Iga päev vähemalt viie portsjoni puu- ja köögiviljade tarbimine aitab ennetada erinevaid haigusi, eelkõige südame-veresoonkonnahaigusi, mis on Eestis surmapõhjus number üks ning mõningaid vähihaigusi.

Puu- ja köögiviljad sisaldavad kasulikke vitamiine, mineraale, kiudaineid ja fütotoitaineid. Võrreldes teiste toitudega annavad puu- ja köögiviljad vähe energiat. Piisav puu- ja köögiviljade söömine aitab ka ennetada ülekaalulisust.

Puu- ja köögivilju soovitatakse süüa minimaalselt viis portsjonit päevas. 1 portsjon = 100 g ehk umbes üks peotäis. Köögiviljade hulka loetakse ka külmutatud, konserveeritud, kuivatatud kujul viljad, isegi mahl (teatud piirangutega).

Tervise Arengu Instituudi 2011. aastal läbi viidud uuringu andmetel sööb vaid iga kümnes Eesti elanik puu- ja köögivilju nii palju kui peaks. Neid, kes söövad puu- ja köögivilju mõne portsjoni nädalas, kuid mitte iga päev, on sama uuringu järgi 19%. Küsimus teadmiste kohta näitas, et ligi pool ehk 45% inimestest arvas, et päevas tulebki süüa vähemalt 1-2 portsjonit puu- ja köögivilju. Neid, kes arvasid, et päevas tuleb süüa 3-4 portsjonit oli 28% ning viis ja enam portsjonit pakkus vaid 12% vastajatest.

Kampaania olulisemad kanalid olid telereklaam, välireklaam, internet ning kauplused. Kampaania partnerid olid kõik suuremad kaupluseketid: Rimi, Selver, Prisma, Maxima, Comarket ja ETK kauplused, toiduainetööstused Põltsamaa Felix, Premia Foods, A. Le Coq ning hulgimüüja OÜ Rigual.

Kampaania veebilehel olevast "viljarattast" sai ideid puu- ja köögiviljade kohta, lisaks oli kampaania veebilehel palju huvitavat lugemist puu- ja köögiviljade kohta. Kampaaniat toetasid oma tegevustega ka arvukad kohalikud omavalitsused, kes korraldasid erinevaid puu- ja köögiviljade teemalisi üritusi. Nimekirja nendest leiab veebilehe www.terviseinfo.ee blogi artiklist.

Kampaaniat rahastas Euroopa Liit Euroopa Sotsiaalfond programmi "Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2010-2011" raames ja see viidi läbi perioodil 19.09-16.10.2011.

Loe kampaania pressiteadet.

Kampaania materjalid

Välimeedia plakatid 1 2 3 4 5

Retseptivihik

Ajakiri Köögika

Lapse puu- ja köögiviljade söömise päevik

Teleklipp