Kampaaniad 2010

Back

31. MÄRTS 2017

Terviseks?

Alkoholi liigtarvitamist ennetav kampaania terviseks_2010_OD_thumb_EST "Terviseks?" keskendus terviseprobleemidele, mis võivad kaasneda isegi mõõdukana tunduva alkoholi tarvitamisega. Kampaania eesmärk oli suurendada ühiskonna üldist teadlikkust, et alkoholi tarbimine ei ole riskivaba isegi pealtnäha mõõdukal tarbimisel. Samuti aidata sihtrühmal luua seost enda alkoholitarbimise ja tervisehäirete vahel.

Teadlased on alkoholi seostanud kokku üle 60 erineva pika- või lühiajalise haiguse ja tervisehäirega, mis põhjustavad kas olulist elukvaliteedi langust või surma. Pikaajalise riskipiire ületava alkoholitarbimise tagajärjel suureneb risk tõsiste haiguste tekkeks.

Nendest olulisimad on südame- ja veresoonkonna haigused, mis on kõige olulisemaks alkoholi liigtarbimise põhjustatud haiguste hulgas, lisaks vähk, maksa alkoholtõbi ja vaimse tervise häired. Suurema osa haiguste või seisundite korral on kahjud kumulatiivsed ja on seotud tarbitud kogustega – mida rohkem ja sagedamini alkoholi tarbitakse, seda suurem on risk. Kui alkoholi liigtarvitaja vähendab alkoholi tarvitamist või lõpetab tarbimise, hakkab haiguste risk vähenema.

Kampaania sihtrühm oli täiskasvanud vanuses 25-45, kes joovad rohkem kui soovituslikud piirmäärad ette näevad. Nende probleem on regulaarne alkoholi tarbimine, mitte tingimata purjujoomise eesmärgiga.

Kampaania sõnumit levitati telekanalites, välimeedias, kohalikes ajalehtedes, internetis, kinodes ja taaraautomaatidel. Kampaania materjalid olid saadaval perearstide juures ning neid levitati tervist edendavate töökohtade võrgustikus. Kampaania käigus anti välja erileht „Terviseks?“, veebilehel www.alkoinfo.ee sai kuulata arstide lühiloenguid alkoholi mõjudest ning vaadata interaktiivse mudeli abil, kuidas alkohol organismile mõjub.

Kampaania toimus 8. novembrist - 5. detsembrini 2010. Kampaaniat rahastas Euroopa Liit Euroopa Sotsiaalfond programmist ”Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2010-2011”. 

Loe kampaania pressiteadet

Kampaania materjalid

Plakatid

Erileht "Terviseks"

Teleklipp