Kampaaniad 2009

Back

11. DETSEMBER 2015

"Vali tervis – vali 5 puu- ja köögivilja päevas"

valitervis_2009_ESTRUSKampaania "Vali tervis - vali 5 puu- ja köögivilja päevas" eesmärk oli mõjutada inimesi sööma rohkem puu- ja köögivilju. Uuringute järgi sööb suurem osa Eesti elanikest vähem puu- ja köögivilju kui oleks oma tervise hoidmiseks soovitav.

Toitumine on otseses seoses tervisega ning puu- ja köögiviljade tarbimine lihtsaim ja sageli odavaim viis oma tervisesse panustada.

Kampaania sõnumiks oli, et hea tervise jaoks vajalik kogus puu- ja köögivilju on vähemalt 5 portsjonit päevas. Üks portsjon on umbes 100 grammi ehk väike peotäis ning lisaks värsketele puu- ja köögiviljadele kuuluvad sinna hulka ka külmutatud, kuivatatud ja konserveeritud viljad ning mahlad. Samuti ei ole vahet, kas tarbida neid eraldi või mõne roa koostises. Teine oluline märksõna on mitmekülgsus - mida erinevamad ja värvilisemad on puu- ja köögiviljad, seda rikkalikum ja mitmekesisem on nendest saadavate kasulike ainete hulk.

Parem toitumine tõkestaks paljude haiguste levikut, mis suures osas on tingitud just eluviisidest: vähesest liikumisest ja valest toitumisest. Uuringud on näidanud, et rohke puu- ja köögiviljade söömine vähendab riski haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse ning osadesse vähivormidesse. Samuti on neis leiduvad vitamiinid ja mineraalained kasulikud luude, hammaste ja igemete tervisele, soodustavad seedimist, on kasulikud naha ja silmade tervisele ning mälule.

Kampaania oli suunatud kõigile täiskasvanud inimestele, kes söövad puu- ja köögivilju alla soovitava normi.

Kampaania alguseks sai uue välimuse ja sisu toitumisteemaline veebileht www.toitumine.ee, mille info põhineb riiklikel toitumissoovitustel. Lisaks teleklipile ja välimeediale jagati kampaania raames 13 kaubanduskeskuse juures retseptidega infovoldikuid.

Kampaaniat rahastati Euroopa Sotsiaalfond programmist "Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2008-2009".

Loe kampaania pressiteadet

Kampaania materjalid

Plakat

Retseptivihik

Veebileht

Teleklipp