Loe Sotsiaaltöö uudiskirja artikleid

Back

12. JAANUAR 2021

Sotsiaalministeerium esitas linnade ja valdade liidule ettepanekud eelarveläbirääkimisteks

Detsembris esitas sotsiaalministeerium Eesti Linnade ja Valdade Liidule (ELVL) juba teist korda ettepanekud eelarveläbirääkimisteks. Ettepanekutes on ära toodud kümme tegevusvaldkonda, millele ministeerium soovib, et omavalitsused rohkem tähelepanu pööraksid ja mille arendamisega tegeleksid.

Kohalikel omavalitsustel on inimeste toetamisel ja elukeskkonna kujundamisel tervist ja heaolu soosivat kasutamata potentsiaali. Seetõttu peaksid kohalikud omavalitsused suurendama oma panust sotsiaalsesse kaitsesse vähemalt samas tempos tulubaasi kasvuga, eelisarendades kodus elamist toetavate teenuste pakkumist ning teenusmajade rajamist eakatele.

Teenused ja muu abi peavad olema tagatud kõigile, kooskõlas inimeste vajadustega ega tohi sõltuda puude raskusastmest.
Sotsiaalministeeriumi ettepanekud suunavad kohalikke omavalitsusi tähelepanu pöörama puudega lastele tugiteenuste pakkumisele, perepõhise asendushoolduse arendamisele, perevägivalla ennetamisele ja soolise võrdõiguslikkuse edendamisele, samuti panustama aktiivsena vananemise toetamisse ja kaasama vanemaealisi kohalikku elu puudutavatesse otsustusprotsessidesse ning vabatahtlikku tegevusse.

Riigi eelarvestrateegia ja eelarve läbirääkimised toimuvad igal aastal. Läbirääkimiste eesmärk on kaasata omavalitsusliite omavalitsusi puudutava eelarve koostamisse. Arutelude käigus esitavad asjaosalised eelarve koostamisel oma ettepanekuid ja seisukohti. Ministeeriumi ettepanekud on kohalike omavalitsustega riigieelarve läbirääkimiste osa. Ettepanekute alusel teevad ELViL ja KOVid ning ministeerium ka korrakindlaid koostöökohtumisi.

Sotsiaalministeeriumi ettepanekuid saab täismahus lugeda sotsiaalministeeriumi ajaveebis.

Rohkem teavet riigieelarve läbirääkimiste kohta leiab ELVLi veebilehelt.