Loe Sotsiaaltöö uudiskirja artikleid

Back

02. OKTOOBER 2020

Kuidas vähendada toidu raiskamist?

29. septembril tähistati esimest rahvusvahelist toidukao ja toidujäätmete teadlikkuse päeva. Eestis võtsid teema fookusesse nii erinevad riigi- kui ka eraasutused ja organisatsioonid.

Päev algas Tallinnas rahvusvahelise konverentsiga „Lõpp toidu raiskamisele!ˮ, kus toidujäätmete tekkimisest rääkisid Toidupank, sotsiaalministeerium, keskkonnaministeerium ning mitmed rahvusvahelised eksperdid. Samuti räägiti lahendustest, kuidas kõige tõhusamalt üle jäävat kvaliteetset toitu ümber jaotada.

Konverentsi avasid sotsiaalminister Tanel Kiik, maaeluminister Arvo Aller, Euroopa Toidupankade Föderatsiooni president Jacques Vandenschrik ning Euroopa Komisjoni volinik Stella Kyriakides. Seejärel jagasid kogemusi eksperdid ja praktikud nii Eestist (Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus), Suurbritanniast (Tesco PLC), Hollandist (Wageningen University and Research) kui ka Prantsusmaalt (Prantsusmaa Suursaatkonna põllumajandusnõunik).

Riigi poliitikast selles valdkonnas ja toidujäätmete tekke statistikast rääkisid keskkonnaministeeriumi, sotsiaalministeeriumi ja Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse esindajad. Toidu päästmise kogemust jagasid Toidupank, Kiltsimäe talu, AS Farmi Piimatööstus, Rimi Eesti Food AS, Fotografiska Tallinn ning perekond Kaing. Konverentsi saab järele vaadata Delfist ja Postimehest.